Малка джамия в Истанбул се превръща в дом за десетки бездомни хора

Джамията „Селиме Хатун“

„Селиме Хатун“ е малка, компактна джамия с вековна история, намираща се в район „Бейоглу“ в Истанбул. Построен през XVII-и век, днес мюсюлманският храм разширява функциите си и е много повече от просто място за ислямски богослужения.

По инициатива на 52-годишния имам на „Селиме Хатун“ джамия Осман Гокрем тя се превръща в място, което посреща най-основните нуждите на десетки бездомни хора в метрополита.

В ексклузивно интервю за Anadolu Agency имамът Гокрем разказва, че ежедневно близо 50 бездомни хора си вземат душ в джамията и то напълно безплатно. Самоинициираният проект на имама, който работи в тази джамия вече 17 години, води началото си от 2017 година, когато мюсюлманският храм бил оборудван с бойлер за топла вода. 

„Първоначално идваха по 2-3 човека на ден, за да се изкъпят, след което броят им нарасна докъм 50 дневно.“ – разказва имам Гокрем, цитиран от Anadolu Agency, като допълва, че някои от тях дори прекосявали целия  Истанбул, за да дойдат за един душ в „Селиме Хатун“ джамия.

С помощта на дарители всеки съботен ден в джамията се предлага и безплатна храна за нуждаещи се, като социалната кухня е отворена 24 часа в денонощието.

В стремежа си да помогне на бездомниците да се реинтегрират в турското общество, имамът лично им предлага и бръснарски и фризьорски услуги. През почивните дни понякога се случва да избръсне по 15-20 човека на ден.

Напоследък в джамията остават да нощуват общо 5 бездомни човека.

„Хората обикновено си мислят, че бездомниците или са крадци, или може да ги нападнат, да имат нож или пък психически отклонения… За да им помогнеш са ти необходими търпение, любов и милост. Трябва да се отнесеш към тях с емпатия.“ – коментира още 52-годишният имам, цитиран от Anadolu Agеncy.

Благородникът от „Селиме Хатун“ джамия смята, че има много и различни причини, които може да доведат човека до това да остане на улицата. И никой от нас не е застрахован от това.

Освен че им помага в различните им физически и материални нужди, имам Осман Гокрем оказва и психологичeска подкрепа на бездомните. Изслушва проблемите им и им помага да намерят решение за тях. Често пъти става причина бездомните да се обърнат отново към близките си, ако се прекратили взаимоотношения с тях.

Имамът благодетелства с подкрепата и помощта на много странични хора, но винаги е смятал, че богатите трябва да се срещат лично с хората в нужда, да погледнат в очите им, да ги изслушат и да се поставят в тяхната ситуация. Мотивацията си към добротворчество черпи от айета от Свещения Коран, в който се казва:

„А който е спасил човек, той сякаш е спасил всички хора.“

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Anadolu Agency

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.