Вече 24 години босненските мюсюлмани продължават да погребват жертвите на геноцида в Сребреница

Вчера, 11 юли (четвъртък) 2019 година, Босна и Херцеговина отбеляза 24-та годишнина от геноцида срещу над 8000 босненски мъже и момчета в Сребреница през 1995 година.

24 години след най-голямото масово клане в европейската история след Втората световна война отново беше проведено възпоменание в памет на хилядите жертви в Мемориален център – Поточари край Сребреница. Участие в него взеха хиляди хора от Босна и Херцеговина и от цял свят.

В рамките на възпоменателната церемония бяха погребани останките на още 33 идентифицирани чрез ДНК анализ жертви от масовото клане. Така общият брой на идентифицираните и погребани в мемориалния център на Поточари жертви стана 6 643. Близките на други повече от 1000 човека обаче ще продължат да чакат и да се надяват, че в близките години може би и те ще заживеят в спокойствие и в мир със себе си.

Възпоменателната програма в Поточари включваше официални речи и изказвания от редица официални гости. Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в обръщенията си акцентираха върху факта, че Сребреница е „един от най-мрачните моменти в модерната европейска история“ и призоваха към превъзмогване на тежкия товар на миналото. Религиозната част от програмата включваше четене на Коран-и Керим и дуа, изпълнения на религиозни песнопения и рецитали.

Дженназе намазът за новопогребаните 33 жертви беше воден от главния мюфтия на ислямската общност в Босна и Херцеговина д-р Хусейн Кавазович.

Молим те, Господи,

тъгата да бъде надежда,

злодеянията да станат правда,

майчините сълзи да се превърнат в молитви,

никога и никъде Сребреница да не бъде отново повторена.“

С тези думи босненският главен мюфтия завърши дуата си към Аллах (с.т.) по време на 24-ата поредна възпоменателната церемония в Мемориален център – Поточари на 11 юли 2019 година.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: Avaz.ba

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.