Статутът на поклонник ще бъде правно регламентиран в Русия 

Държавната Дума на Русия – долната камара на руския парламент прие на трето четене закон, даващ правен статут на поклонничеството и отделящ го в сферата на туризма. На практика документът съдържа дефиниция кой е поклонник. „Това е лице, което извършва пътешествие с цел посещение на места за религиозно поклонение и участие в съответните обреди и церемонии“.

Законът също така определя, че поклонническата дейност – това е дейност на религиозните организации по организиране поклонническото пътуване и по-специално организиране на настаняването и престоя, прехраната, транспортното, екскурзионното и други видове обслужване на поклонниците и също така дейност по установяване, поддържане и развитие на международните отношения и контакти за организиране на поклоннически пътувания. При това на религиозните организации се предлага да им бъдат предоставяни изключителните права да осъществяват поклонническа дейност както на платена, така и на безплатна основа.

Според инициаторите приемането на такъв закон ще позволи да се защитят правата на вярващите при посещение на места за религиозно поклонение и също така да ги предпази от недобросъвестни организатори на такива пътувания.                                                                                       

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.