Главните мюфтии на Република България и Кралство Саудитска Арабия на официална среща в град Тайф

 

На 2 юли (вторник) 2019 година главният мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи проведе официална среща с мюфтията на Кралство Саудитска Арабия Абулазиз ибн Абдуллах Ал Аш-Шейх. На нея присъстваха и останалите представители на делегацията на Мюсюлманско изповедание Ведат Ахмед – председател на Висшия мюсюлмански съвет и заместник главният мюфтия Бирали Мюмюн Бирали. В рамките на около седмица представителите на мюсюлманската общност в България проведоха редица официални срещи и визити в Медина и Мекка.

 

Делегацията от България беше приета за среща от главния мюфтия на Саудитска Арабия в град Тайф. Въпреки преклонната си възраст, 75-годишният домакин изрази желанието си да бъде запознат в детайли с живота на мюсюлманите в Република България. Д-р Мустафа Хаджи удовлетвори интереса на колегата си, като представи структурата на Мюсюлманското изповедание в България и разказа за дейността и работата на институцията. 

 

Главният мюфтия на България акцентира и върху добрите взаимоотношенията на мюсюлманската общност с другите религиозни общности в страната. Домакинът беше запознат с функционирането на Националния съвет на религиозните общности в България, който към момента дори е под председателството на мюсюлманската общност в страната.

 

По отношение на работата ни с държавните институции имаме опит, свързан с определени законодателни инициативи на българския Парламент, при които винаги е търсено и официалното становище на Изповеданието.“ – каза главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи по време на срещата. – „Това показва, че институцията на мюсюлманите в Република България отстоява според възможностите си правата и религиозните свободи на мюсюлманите, съобразявайки се с държавните закони.“ – допълни още водачът на мюсюлманите в България.

 

Представителите на Мюсюлманско изповедание споделиха, че все пак съществуват предизвикателства пред общността, които, в сравнение с тези от миналото, имат своя специфичен и сложен характер. Но увериха, че и за тях се търси разрешение. 

 

Желанието ни като институция е да имаме здрава и стройна организация с качествени и добре подготвени кадри, които да работят за обучението и възпитанието на мюсюлманите в религиозен аспект, както и да бъдат достойни граждани на държавата.“ – каза още д-р Хаджи в рамките на срещата си със своя саудитски колега.

 

В края на срещата главният мюфтия на Саудитска Арабия изпрати българската делегация с благослова институцията да продължава дейността си в тази насока и да не унива пред трудностите. „Защото трудностите са пред всички вярващи хора и това е в основата на нашето земно съществуване.“ - заяви Абулазиз ибн Абдуллах Ал Аш-Шейх. Той изрази готовност за оказване на всякакъв вид подкрепа, от която Мюсюлманско изповедание в България има нужда по отношение на дейността си. 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.