Делегация от Главно мюфтийство посети Ислямския университет в град Медина

 

На 30 юни (неделя) тази година делегация от Главно мюфтийство посети Ислямския университет в град Медина, Саудитска Арабия. По време на официалната визита главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи бе придружаван от заместника си Бирали Мюмюн Бирали и председателя на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед.

Гостите от Мюсюлманско изповедание на България бяха посрещнати от ректора на Мединския ислямски университет д-р Абдуллах Мухаммед Отейби и от заместника му д-р Хасан Абдулменам Али. Целта на състоялата се среща бе постигане на споразумение между двете страни за обучение на студенти от България в престижния  университет в Медина. Той е един от най-старите ислямски университети в световен мащаб, като в него се обучават в различни ислямски науки студенти от цял свят. Дори 85% от студентите в университета са чужденци.

Един от обсъдените по време на срещата въпроси бе за определянето на регламент за обучението на студенти от България в Медина, както и възможността да придобиване на следдипломна специализация, провеждане на краткосрочни курсове, семинари и обучения за студенти и мюсюлмански духовници от България. Приоритет в този съвместен образователен проект ще бъде изучаването и владеенето на арабски език, тъй като това знание е фундамент за хората, занимаващи се с ислямски науки.

Домакините от Ислямския университет в Медина подчертаха, че ще предоставят възможност за обучение на студенти от България и в сфери, различни от  ислямската теология.

В рамките на срещата духовният водач на мюсюлманите в България и ректор на Висшия ислямски институт в София д-р Мустафа Хаджи запозна ръководството на Мединския университет с ислямското религиозно обучение в страната ни и образователните центрове, на които ученици и студенти биха могли да получат ислямско духовно образование в България.

Д-р Абдуллах Мухаммед Отейби изрази мнение, че водеща позиция на мюсюлманските духовници и на хората, занимаващи се с религия и религиозни обучения, особено в държави с различни религиозни общности, следва да бъде избягването на противопоставяне. Вместо това следва да се търси диалог и положително междурелигиозно взаимодействие, каза още по време на срещата ректорът на университета в Медина д-р Отейби. 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.