Кой е имам Ал-Бухари?

Мавзолей на имам Ал-Бухари

На 14 юни (11 Шаууал 194 година по Хиджра или 21 юли 810 година) в Бухара е роден Мухаммад ал-Бухари - един от най-известните и уважавани сред мюсюлманите от целия свят хадисоведи. Цялото му име е Мухаммад бин Исмаил бин Ибрахим бин ал-Мугира ал-Бухари ал-Джуфи.

Способността му към запаметяване на хадисите се проявила още в най-ранно детство. По собствените му спомени той започнал да учи хадисите още в началното училище, когато навършил 10 години. Учейки там известно време той решил да продължи своето образование при други учители. На 16-годишна възраст ал-Бухари вече знаел наизуст много хадиси и дори можел да рецитира наизуст цели книги.

След като семейството се преместило в Мекка, Бухари започнал да събира хадиси. В следващите няколко години, станал вече 18-годишен, той си поставил сложна цел, за чието реализиране трябвало да положи много усилия и търпение – да събере и класифицира всички известни по това време сведения за сподвижниците и последователите на Пратеника (с.а.с.).

Посвещавайки живота си на науката и поклонението, ал-Бухари не се интересувал особено от светските събития, отнасял се към тях като страничен наблюдател. Често през деня говеел, а нощем отделял много време за молитви и четене на Корана. Според убежденията на имама само тези знания имали значима стойност за човека.

Известен е случаят, при който един богаташ искал детето му да учи при имам ал-Бухари. Богатият очаквал, че щом разберял за желанието му, имамът веднага ще се съгласи, но ал-Бухари отказал. И помолил да предадат на богаташа, че който иска да учи, трябва сам да отиде при учителя.

Всевишният бил надарил Мухаммад ал-Бухари със забележителна памет. Съучениците му разказвали, че на занятия, когато всички други  пишели, той просто слушал и не водел записки. Когато му омръзнало съучениците му да му подмятат „че не пише“, той помолил да му покажат какво са написали и продължавал по памет да декламира това, което те са написали.

Съучениците му много се удивили от чутото и дори някои започнали да нанасят поправки в своите записки. През своя живот имам ал-Бухари написал много книги и научни трудове.

Най-важната негова книга, която не само е широко разпространена, но се и изучава и до ден днешен, е „Ал-джами ас-Сахих“. В тази книга Ал-Бухари е включил само достоверни хадиси. Бухари е проверил 600 000 хадиса, за да може да отдели само достоверните от тях. Писал е „Сахих“ в продължение на 16 години.

Последният период от своя живот той прекарал в малкото селце Хартанк близо до Самарканд. Бухари починал през нощта, след като разговял. Било 256 година по Хиджра (870 година). Дженназето му отслужили на следващия ден, след обедната молитва.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.