Ръководството на ДУ-Момчилград oрганизира хатим дуа в памет на Фатма Амза и Милятка Купенова

Дни след нелепата смърт на двете ученички от Духовно училище – Момчилград, които се удавиха във водите на река Върбица, ръководството на момчилградското училище организира общ хатим, в който възможност да се включат имаха всички желаещи.

На 27 юни (четвъртък) тази година, след вечерната молитва в джамията на град Момчилград, беше организирана хатим дуа. Официални гости на събитието бяха заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов, районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед, хасковският районен мюфтия Басри Еминефенди, както и наместник мюфтиите към кърджалийското мюфтийство.

„Като училищно ръководство решихме да направим хатим за нашите ученички и наши сестри. Безкрайно благодарен съм на хората, които ни подкрепиха в тази инициатива.“ – каза в обръщението си към всички гости в четвъртък вечерта директорът на ДУ-Момчилград Ахмед Бозов. Той отправи дуа Аллах да обгърне с милостта си покойните и да ги дари с Дженнета. По повод трагичния инцидент с двете ученички, Бозов допълни: „Ние сме мюсюлмани и вярваме в съдбата на Аллах. Както животът е хак, така и смъртта е хак. Това, което може да направим за нашите покойни сестри оттук насетне, е само и единствено дуа.“

Организираната програма с хатим дуа включваше прочит на откъси от Свещения Коран от официалните гости и кратки религиозни напомняния, свързани с трагичния инцидент отпреди седмица. И Бейхан Мехмед, и Ахмед Хасанов в обръщенията си припомниха преданията на Пратеника Мухаммед (с.а.с.), според които една от групите хора, които при смъртта си умират като шехиди, е именно групата на удавилите се. И отправиха дуа за това като шехиди Фатма и Милетка в Съдния ден да се застъпят за родителите, близките и съучениците си и всички, които са обичали в краткия си земен път.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.