Папа Франциск: Призвани сме за диалог с мюсюлманите

Папа Франциск и имамът на голямата джамия „Ал-Азхар“ в Кайро шейх Ахмед ат-Тайеб по време на среща в ОАЕ

 

По време на богословска научна конференция преди дни, организирана от Папския богословски факултет на Южна Италия в Неапол, папа Франциск призова към диалог между представителите на различните религии.

„Диалогът не е магическа формула, но със сигурност  помага за обновление на богословието, когато се приема сериозно, когато е насърчаван и подпомаган от преподаватели и студенти, както и с други форми на познание и с други религии, особено юдаизма и исляма. Студентите по богословие трябва да бъдат възпитавани в диалога с юдаизма и с исляма, за да разберат общите корени и различията на нашите религиозни идентичности, и по този начин да допринесат по-ефективно за изграждане на общество, което цени разнообразието и насърчава уважението, братството и мирното съжителство.“ – заяви духовният водач на римокатолиците при закриването на двудневната научна конференция.

„Призвани сме за диалог с мюсюлманите, за да изградим бъдещето на нашите общества и нашите градове; призовани сме да ги считаме за партньори в изграждането на мирно съвместно съществуване, дори при наличието на фанатични групи, които са врагове на диалога, като например трагедията на Възкресение Христово в Шри Ланка“. – допълни още той. 

Папа Франциск акцентира и върху това, че въпросът за богословието означава да допринесем за изграждането на една  „голяма шатра на мира” в целия средиземноморски басейн, където „различните деца на нашия отец Авраам“ могат да живеят заедно във взаимно уважение.

„Следователно мултикултурната и мултирелигиозната реалност на новото Средиземноморие се сформира в диалога, който се ражда от вслушването в хората и в текстовете на големите монотеистични религии.“ – допълни по време на обръщението си в конференцията папа Франциск.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: The National/ AFP 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.