Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи на официално посещение в Кралство Саудитска Арабия 

Главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи, придружаван от председателя на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед и заместник главния мюфтия Бирали Мюмюн Бирали, замина на официално посещение в Кралство Саудитска Арабия.

На 27 юни тази година делегацията от Мюсюлманско изповедание на България посети Министерството на религиозните дела в столицата Рияд. Духовният водач на мюсюлманите в страната ни се срещна със заместник-министъра на религиозните дела д-р Юсуф бин Мухаммед.

В рамките на срещата домакинът изрази своето задоволство от това посещение, като подчерта, че наше задължение е да работим за поддържането на добри взаимоотношения. 

„В стремежа си да представим реално същността на исляма следва да работим за развитието на по-качествено образование и организиране на живота на мюсюлманите в страните, в които живеем.“ – каза по време на срещата д-р Мухаммед. 

Двете страни по време на срещата се обединиха около тезата, че тези дейности е добре да бъдат организирани съвместно с официалните държавни институции, за да се официализират. Това няма да позволи разпространяването на радикални идеи и различни интерпретации, които противопоставят хората един с друг и всяват напрежение както в мюсюлманската общност, така и в отношението ни с другите религиозни общности.

Главният мюфтия на България, от своя страна, представи структурата на Мюсюлманското изповедание у нас и принципа на работата за организиране на религиозните дейности на мюсюлманите в страната.

„Мюсюлманското изповедание в България полага всички усилия за поддържане на добри отношения с държавните институции, като се стреми да има градивен диалог и добри отношения и с другите религиозни общности в страната.“ – заяви д-р Хаджи по време на срещата.

Той акцентира и върху усилията на Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България за сътрудничество с мюсюлманските общности в съседните балкански държави и взаимодействието с тях в рамките на различни съвместни събития.

Духовният водач на мюсюлманите у нас изтъкна факта, че до момента няма регистриран случай на присъединил се към ИДИЛ мюсюлманин от България, което доказва зрялост у представителите на мюсюлманската общност в страната ни. „Надяваме се и в бъдеще да няма подобен случай, като ние ще продължим с общи усилия да работим за това.“ – допълни д-р Мустафа Хаджи.

В края на срещата заместник-министърът по религиозните дела на Саудитска Арабия изрази готовността на министерството да се отзове и да подпомогне различни проекти на българското Мюсюлманско изповедание, свързани с мюсюлманите в страната.

В знак на благодарност за любезното гостоприемство и за спомен от посещението на българската делегация главният мюфтия д- Мустафа Хаджи връчи подарък на д-р Юсуф бин Мухаммед - традиционно молитвено килимче, избродирано с надпис „България“ и българско розово масло.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.