Останки от може би най-старата джамия на Европа бяха открити при археологическо проучване в Испания

При теренно проучване в Испания археолози попаднаха на останки от древен вестготски град. Те включват части от дворец и от друга сграда, за която се предполага, че е най-старата джамия в Европа.

Археолозите използвали геомагнитен уред, за да открият все още неразкрити останки от древния Рекополис, разположен недалеч от Мадрид. Така установили, че градът е много по-обширен, отколкото вече откритите останки от него предполагат.

Разкопките около древния град Рекополис продължават вече десетилетия наред, но въпреки това до момента археолозите са успели да достигнат едва до 8% от онова, което е отвътре на крепостите на града.

По думите на Ноел Ленски – професор историк от Йейлския университет, цитиран от LiveScience, новото геомагнитно проучване е помогнало да се достигне до извода, че пространството, заобиколено от крепостите на града, е било изцяло развито, както и че населението на Рекополис е било достатъчно многочислено, за да насели и териториите отвъд крепостите на града.

Археолозите считат, че откритите останки от голяма сграда вероятно са на древна джамия, тъй като разположението ѝ е към Мекка, различно от това на всички останали открити сгради на територията на древното населено място.

Според Майкъл Маккормик, историк и археолог от Харвардския университет, единствено археологически разкопки биха могли да потвърдят, че откритите останки са действително от мюсюлмански храм. Но ако това действително се окаже вярно, вероятно джамията е най-древната открита джамия на територията на континента Европа, смята още историкът.

Вестготите (в превод – „западни готи“) са представители на германски народ, които достигат до териториите на Римската империя по време на Великото преселение на народите.

През 418 година вестготите се установяват в южните части на Галия като федерати на Империята. По-късно те създават свое независимо Вестготско кралство със столица в Тулуза. Първоначално властта им достига и Испания, но в последствие, след поражението на франките през 507 година, губят териториите си в Галия. Така Вестготското кралство остава ограничено до териториите на Септимания и Пиренейския полуостров.

След падането на Римската империя вестготите продължават да оказват значително влияние върху историята на Западна Европа в продължение на близо 250 години.

В началото на VIII-и век териториите на Вестготското кралство са завладени от мюсюлманите.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Live Science

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.