Множенето ви увлича!”

الهاكم التكاثر!

Множенето увлича и отвлича от истинската наслада! Множенето е голямата цел на илюзията, затова и няма край. Илюзията изисква множене все повече и повече. И колко точно Аллах отбелязва, че това ще продължи „до момента, в който ще легнете в гробищата”.

Илюзията е живот извън реалността, извън истината, извън разума и баланса. Илюзията е постоянен страх, тревожност, несигурност. Затова тя изисква постоянно „трупане” по всевъзможни начини, за да поддържа някакъв илюзорен духовен баланс в индивида. Но тъй като това трупане и множене идва от илюзията, страха, несигурността..., то не е способно да реализира истинско спокойствие и наслада, а просто надбавя още повече вътрешни и външни несгоди. И тук отново Коранът изключително уместно подчертва: „Ала не! Ще узнаете.” Ще получите знание за това увличане. 

Разбира се, целта на тази сура е да доведе човека до това знание преди „лягането в гробищата”. Знанието е спасение от илюзията и връщане към реалността, баланса и спокойствието. Знанието прогонва страха, тревожността и несигурността.

Стремежът към това благата да се трупат и задържат е болест, страдание и носи в себе си самото наказание. Желанието на Аллах е благата не да се трупат, а да стигат до всички. Не е нужно множене, а разпространение. Разпространението на благата е наслада и живот в реалността; то е сигурност и висше изживяване. Множенето и трупането е повърхностен акт, нисш и елементарен. То е действие на недоверие, страх и алчност.

Времето, в което живеем, в голяма степен се характеризира с алчност и прахосничество; с увличане по множене и трупане; с липса на ангажимент към това благата да стигат до тези, които имат нужда. Множенето не носи спокойствие и сигурност, тъй като произхожда от илюзията.

Разпространението носи спокойствие и сигурност, защото то произхожда от реалността. Духовният свят на човека се успокоява истински от жертвата за другите - духовният свят принадлежи на Аллах, а Аллах обича грижата за другите и ненавижда егоизма и скъперничеството. Множенето на благата и лишаването на другите от тях не е в състояние да удовлетвори човека духовно.

Надпреварата в множенето и трупането на благата разтваря вратите на Ада. Алчността и страстта към това да се множи и трупа на всяка цена превръща живота в страдание. Примерите за това в съвременността са много. Животът често стига до прага на Ада и поради тази голяма илюзия дори влиза в него.

Благата са в плен поради страх, низост и сладострастия. Благата са в плен и не им се позволява да се върнат към онези, които имат нужда от тях и на които те нравствено принадлежат. Но тайната на съществуването се изразява и в това, че който множи и пленява, множи страховете си и пленява в робство преди всичко себе си. И ето тук е голямото учение на Корана – не се увличайте по множене, за да не се лишите от свободата и насладата от реалността, сътворена от Аллах!

 

Автор: Ариф Абдуллах

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.