МОН стартира проект по преквалификация на учители от мюсюлманската общност у нас

Министерство на образование и науката (МОН) в България съвместно с Главно мюфтийство, Висш ислямски институт (ВИИ) и Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБит) стартира проект за преквалификация на практикуващи учители от мюсюлманската общност в страната ни.

„Проектът цели следдипломна преквалификация на кадри с педагогическо образование от мюсюлманската общност у нас, който, след успешно положен държавен изпит накрая, ще им даде правото да преподават „Религия ислям“ в държавните училища в страната.“ – каза за Grandmufti.bg началникът на Отдел „Образование“ в Главно мюфтийство Амир Фелети. Той разказа, че проектът ще се реализира под формата на 28-дневен обучителен курс. В него вече са записани 20 курсисти от различни области на цялата страна, набрани чрез препоръки от районните мюфтийства у нас. След края на обучението практикуващите учители ще трябва да положат държавен изпит. Успешното преминаване на изпита ще им даде правото и преквалификацията да преподават по избираемия предмет „Религия ислям“ в държавните училища на територията на страната.

Курсът беше официално стартиран с тържествена церемония на 17 юни (понеделник) 2019 година, като на събитието присъстваха представители на различните партниращи се в инициативата институции. Сред тях бяха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, който е и ректор на ВИИ, заместник главният мюфтия Бирали Мюмюн Бирали, началникът на Отдел „Образование“ Амир Фелети и експертът в същия отдел Назмие Кулова. Образователното министерство беше представено от главния експерт Коста Костов и експертът по „Религия“ Юлиян Одаджан.

На събитието присъстваха още доц. д-р Елена Савова – заместник декан по учебната дейност на УниБит и проф. Жоржета Назърска от същия университет, както и още други официални гости.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи приветства всички присъстващи и отправи специалните си благодарности за добрата и успешна комуникация между различните институции в този съвместен образователен проект.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.