Председателят на турския „Диянет“ проф. д-р Али Ербаш с редица срещи по време на официалната си визита в България

Председателят на Дирекцията по религиозните въпроси на Република Турция „Диянет“ проф. д-р Али Ербаш бе на неколкодневна официална визита в страната ни. Той пристигна в България в края на изминалата седмица.

На 14 юни (петък) високопоставеният гост от Турция посети Главното мюфтийство, след което бе на посещение и във Висшия ислямски институт в столицата. По време на петъчната молитва джума намаз в централната джамия „Баня Баши“ проф. Ербаш имаше честта да прочете петъчното хутбе и да води самата молитва.

Програмата от визитата на госта включваше още официален петъчен обяд в Посолството на Република Турция у нас, където той беше поканен от домакините за среща с видни общественици и интелектуалци, представители на различни сдружения и организации.

Проф. Али Ербаш проведе среща и с българския патриарх Неофит. Срещата се състоя в петък следобед в Синодната палата, като на нея присъстваше и главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Двете страни обсъдиха различни въпроси, касаещи православната и мюсюлманската общности, и същевременно си пожелаха добрите взаимоотношения и възможностите за сътрудничество между Православната църква и Главно мюфтийство да се увеличават в бъдеще.

В чест на проф. д-р Али Ербаш главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи даде официална вечеря в петък, 17 юни. Тя събра на една маса представители на различните религиозни общности в България. Присъстваха православни християни и представителите на Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ).

„За нас е огромна чест да бъдем заедно. Но това не е нещо ново за хората в България – представители на различни религии се събират заедно, на едно място – да обсъждат и да си помагат по въпроси, които касаят всяка една от религиозните общности. Събирането ни тази вечер, на една маса, се случва на фона на съвременните събития, когато религията се използва за користни цели. Но ние се противопоставяме на всичко това. За нас е голямо удоволствие да бъдем заедно, независимо от религиозните различия помежду ни.“ – каза в обръщението си към гостите на вечерята домакинът д-р Хаджи.

След динамичната петъчна програма официалното посещение на проф. Ербаш в страната ни продължи с участие в съботния ден в официалното откриване на реновираната „Ески джамия“ в град Хасково.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.