С риск за живота си мюсюлмани в Лондон се притекоха на помощ в горяща сграда

В последните дни от месец Рамазан мюсюлмани в източната част на Лондон проявиха изключителен героизъм, като с риск за собствения си живот помогнаха на бедстващи при пожар в жилищна кооперация.

По информация на английски медии, в ранната утрин на 2 юни тази година група мюсюлмани излизали от сутрешна молитва в джамията MadinaMosque в Източен Лондон. Било 02:40 часа местно време, когато групата младежи забелязала, че в горните етажи на жилищна сграда, намираща се в близост, бушува пожар. Инстинктивно всички се втурнали към горящата постройка, без дори за миг да се замислят за риска, който поемат.

Мъжете със сила успели да влязат през входа на сградата и започнали да чукат на всеки от апартаментите, като викали с цел да събудят живущите в нея.

„Искали са да се уверят, че всички хора са излeзли. Чукаха на всяка от вратите, докато не им се отвори. Бяха 6 или 7 човека, все млади хора. Ако не бяха те, никога нямаше да излезем от сградата.“ – споделил един от живущите в горящата кооперация.

Благодарение на подадения навреме сигнал и адекватната реакция от страна на групата мюсюлмани, жителите в кооперацията били евакуирани и на място пристигнали 25 огнеборци.

„Това беше наистина важен израз на духа на общността. Той показва, че все още има хора с желание да бъдат в помощ на другите, дори с риск за собствения си живот.“ – коментирали местните хора след случилото се.

След положителната развръзка при инцидента в Източен Лондон, благодарение на помощта на групата мюсюлмани от местната джамия, живущите в засегнатата сграда написали благодарствено писмо до „спасителите“.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: WTXNews

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.