Мюсюлманка от Оман стана лауреат на премията „Руски Букър“

 

Лауреат на престижната международна Букеровска премия (Man Booker International Prize) за 2019 година стана мюсюлманка, писателката от Оман Джоха Ал-Хартхи, съобщиха на сайта на организационния комитет на „Руски Букър“.

 

Мюсюлманката получи премията за романа си „Небесни тела“ („Celestial Bodies“). В него се разказва за три поколения от едно оманско семейство, като произведението потапя читателя в културата и бита на страната, която преживява сложен период в прехода от колониалното минало към новата ера.

 

„Нейното тънко изкуство ни въвлича в едно виртуално общество, открито за решаване на дълбоките въпроси на времето и смъртта и тревожни аспекти от нашата обща история.“ – подчерта британската историчка и телевизионна водеща Бетани Хъюз, връчвайки наградата на победителката.

 

Тъй като романът е написан на арабски език в оригинал, премията била поделена поравно между автора и преводача на английски език Мерилин Бут. Причината е, че за да бъде номиниран един роман за международната награда, то трябва той да е преведен и на английски език, след което издаден във Великобритания или Ирландия.

 

В сайта на организационния комитет се отбелязва, че Джоха Ал-Хартхи е първата жена писателка от Оман, чиято книга е преведена на английски език и първият автор от страните в Персийския залив, който получава тази премия.

 

Международната Букеровска премия е била учредена през 2004 година. До 2016 година тя се присъжда веднъж на две години, след което започва да се присъжда ежегодно.

 

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.