Приветствие от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи по случай празника Рамазан Байрам

Скъпи братя и сестри мюсюлмани, уважаеми сънародници,

Почти неусетно измина месецът, който изживяхме с възторг и наслада. Още веднъж се потопихме в благодатта на Аллах Теаля, но заедно с това за пореден път се уверихме в думите на Мухаммед (с.а.с.), който казва: „Ако моят уммет знаеше какъв берекет има в месец Рамазан, той би пожелал цяла година да бъде Рамазан.”

Въпреки желанието ни този месец никога да не свършва, Аллах е определил друго - да се разделим с него, за да го очакваме отново цяла година и пак да го срещнем. Със сигурност това е най-добре, защото всяка година в Рамазан преоткриваме мъдростта на Аллах, за която до сега не сме подозирали. Това ни дава повече наслада и по-голяма увереност да Му служим искрено.

Скъпи вярващи,

След края на месец Рамазан всеки излиза да празнува. Байрам прилича на пазар, на който като всеки носи онова, което е произвел. Така и на Байрам всеки излиза и представя на Аллах добрите дела, които е извършил през изминалия месец. Говеенето, нощният намаз, материалното подпомагане на социално слабите са само част от това, което искаме Аллах да приеме от нас. Най-важно от всичко е засилване на вярата и упованието на Всевишния и не на последно място - духовният заряд, който ще крепи всички ни през цялата година.

На Байрам нека не забравяме да поздравим близки и приятели, но преди - всичко да уважим нашите родители, ако са между нас, а ако са заминали от този свят – да не забравяме да се помолим за тях. Защото нашата молитва ще стигне до тях и ще ги зарадва.

Заедно с това нека не забравяме помощта към слабите и забравените от обществото – това е помощ в името на Аллах. Нека направим всичко възможно да зарадваме колкото е възможно повече такива хора, без да правим разлика по полов, етнически и религиозен принцип. Само така ще покажем истинското лице на исляма и ще бъдем удостоени с милостта на Аллах.

Нека се помолим на Всевишния да награди всички, да напъти целия български народ и да ни закриля. Да ви е честит Рамазан Байрам 2019!

Вижте още на: Изявление на главния мюфтия по случай настъпването на Рамазан Байрам 2019

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok