Телевизионен сериал за известния ислямски учен Ибн Араби готвят в Емирствата 

 

Телевизионният канал Abu Dhabi TV започна излъчването на исторически сериал за живота и философията на Ибн Араби. Това се случи с настъпването на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

 

Ибн Араби е суфи учен, автора на книгите „Меккански откровения“ (Ал-Футухат ал-Маккийя), „Теми на мъдростта“ (Фусус ар-Хикам), „Тълкования на желанията“ (Тарджиман ал-Ашвак), „Дървото на битието“ (Шаджарат Ал-Каун) и много други произведения. Той е изранал в Андалусия и е обиколил едва ли не целия ислямски свят. Живял е в Мекка, където е написал своите най-известни суфи съчинения за любовта към Всевишния. Последните години от живота си е прекарал в Дамаск, където и починал през 1240 година на 75-годишна възраст.

 

„Ибн Араби е много важен за нашата култура и живот.“ – споделя режисьорът на сериала Ахмед Ибрахим Ахмед. - „Той е личност - просвещение в мисълта, съществувало в онова време и съхранило своята сила и днес, реален и умерен ислям, който напълно противостои на радикалните екстремистки възгледи. Ибн Араби се е придържал към умерените възгледи, той не е отричал противното, а го е приемал.“- продължава Ахмед. - „Той ни дава истинския модел на исляма, който ние търсим и затова Abu Dhabi TV реши да изготви и излъчи този сериал за него“.

 

 

Изтоник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.