За силата на добрата дума в Родопите

Снимка: Ивелин Маринов

Хубавата дума е мехлем, лошата дума е зехир (отрова).“

Родопска мъдрост

Чисто и свято място са Родопите. В което и село да отидеш, с хубаво ще ти продумат, благо ще те посрещнат. И точно тая добра дума, благословът на родопчанина, е едно от нещата, което векове наред е било причина за здравите дух и тяло на родопския чиляк, за благоденствието му. Благата дума и благодарността към Бога – и в хубавото, и в нещастието, са крепили хората в Родопите. Те са били най-доброто им лекарство срещу болестите, защита от стреса, причината за живот в спокойствие и хармония със себе си, с околните и с Онзи горе, с когото пазели здрава връзката си.

Днес знаем много за силата и енергията на позитивните думи, свидетели сме на десетки научни изследвания, които доказват връзката между думите и онова, което се случва. Вече за никого не е тайна, че едни често повтаряни думи са способни да създадат енергийна програма за повтаряне на събития. Нито пък това, че думите са в състояние да променят структурата на водата и в зависимост от енергията, която носят, определят и начина, по който тя ще окаже влияние на пиещия я. 

Снимка: Ивелин Маринов

Родопчаните в миналото не са знаели за тези природни връзки и закони, но те са били неразделна част от живота им. А и една причина за благоденствието на хората по тези места. Молитвата е била неразделна част от живота на хората в Родопите, без значение как наричали Онзи, към когото ги отправяли. А молитвата, тя е именно това – благослов или изричане, заредено с положителни мисли и чувства.

С такъв благослов градили къщите си, изграждали пътища, мостове и чешми и ги наричали за добро да са, хаир да има в тях, да са в полза на людете. И без да търсят научното обяснение или да знаят за вибрационните честоти на думите, хората в Родопите простичко влагали искрен израз на благодарност и любов във всичко онова, с което се захванели.  И стремежът им към всеобщото благоденствие, който идвал от душите им и влагали в думите си, се материализирал.

В този ред на мисли и до днес все още звучи в ушите ми благословът на прабаба ми в Родопите, който тя отправяше към деца, внуци, правнуци, близки и далечни, местни и странници.

Все казваше и повтаряше: „Аллах да ви чува и брани от батиле и от душмане“, в което влагаше пожеланието Онзи горе да ни пази и защитава от злощастия и от неприятели.

Нека този родопски благослов на прабаба ми от недалечното минало бъде за всички ви! 

 

Автор: Л. Чаушева

Източник: www.rodopchani.bg

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.