Първият ифтар в старата джамия на Севлиево от 30 години насам

 

След близо 30 години, в които старата джамия в град Севлиево не е действаща като мюсюлмански храм, от няколко месеца тя отново се връща към религиозен живот. Това се случва благодарение на настоящия имам, който работи  в нея – Нури Аксом.

В тази връзка на 9 май (четвъртък) тази година в старата севлиевска джамия беше организиран и първият ифтар след 30-годишното прекъсване. Той бе даден от Райoнно мюфтийство  - Велико Търново и събра близо 60 мюсюлмани от града и близките населени места.

„Официални гости на празничната вечеря ифтар в старата джамия на Севлиево бяха генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани и Метин Акбаш – аташе по социалните дейности към турското консулство в Пловдив. Присъстваха още районният мюфтия на Велико Търново Сюлейман Масурев и гост-имамът към търновското мюфтийство, който е от Република Турция - Ридван Адъяман.“ – сподели за Grandmufti.bg секретарят на Районно мюфтийство – Велико Търново Яшар Мехмедов. – „Ифтарът мина много добре и присъстващите много се вълнуваха от факта, че той се провежда в джамията от времето на Османската империя. И още повече, че след 30-годишно прекъсване днес старата джамия на Севлиево е отново действаща.“ – допълни още Мехмедов.

Преди да пристъпят към рамазанската вечеря присъстващите бяха приветствани от домакина Сюлейман Масурев. Той представи официалните гости, след което думата беше дадена на Метин Акбаш, който също поздрави общността от името на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.