10-те най-известни джамии в Канада 

 

Канада е уникална страна в Северна Америка, където хармонично живеят хора от различни националности, религии и раси, проявявайки огромно уважение един към друг и съобразявайки се със законите на страната.

Канадците с разбиране се отнасят към религиите и вероизповеданието на другите хора и прекрасно съжителстват в такова мултикултурно общество. Не напразно Канада от много хора е призната като една от най-толерантните страни на света.

 

Мюсюлманите в Канада

Съгласно преброяването на населението през 2011 година в Канада живеят 1 053 945 мюсюлмани, което прави исляма втора по численост религия в страната след християнството.

Болшинството канадски мюсюлмани живеят в провинциите Онтарио и Квебек. Според данни от националното преброяване през 2011 година в района на Торонто живеят 424 925 мюсюлмани, което представлява 7,7% от общия брой на населението в столицата. 

В основата си мюсюлманите са с пакистански, бангладешки, индийски, ирански, египетски и арабски произход. Мюсюлманската община в голям Монреал през 2011 година се състояла от 221 040 човека предимно от Западна/Южна Европа, Карибския басейн, Северна Африка, Близкия Изток и индийския субконтинент.

В столицата на Канада, Отава живеят много ливански, южноазиатски и сомалийски мюсюлмани. Освен  в Торонто, Отава и Монреал, почти във всички големи градове има мюсюлмански общини. В последните години в градовете Калгари и Едмънтън се наблюдава ръст на мюсюлманското население в резултат на бързото развитие на икономиката. Мюсюлманите имигранти пристигат в Канада по различни причини. Страната е известна с добри условия във сферата на висшето образование, безопасността, заетостта на населението, религиозната и политическата свобода.

През 1980 година Канада е станала убежище зе тези, които са се спасявали от гражданската война в Ливан.

Доколкото Канадската харта за правата и свободите гарантира свобода на вероизповеданията, канадските мюсюлмани се сблъскват с официалната религиозна дискриминация. Съгласно Раздел II на този документ, носенето на хиджаб е разрешено в училищата и на работните места. Освен това в големите градове на Канада има множество хeлял ресторанти. Само в едно Торонто има повече от 400 ресторанти, в които се приготвя храна със сертификат „хелял“. 

В Канада има много великолепни джамии, като техният брой е повече от 90. Някои от тях са станали на само място за поклонение, но и прекрасни градски забележителности.

 

1. Джамията „Байту-н-Нур“, Калгари

Джамията „Байту-н-Нур“ с гигантския си купол е най-популярното място в Калгари и същевременно е най-голямата джамия в Канада. Джамията впечатлява със своята архитектура, има красиво оформени и много спокойни линии както на интериора, така и на фасадата.

През 2005 година е започнало строителството ѝ, а окончателното ѝ завършване е през 2008 година, като приблизителната ѝ стойност е около 15 млн канадски долара. На 5 юли 2008 година се е състояло тържественото ѝ откриване, на което са присъствали 5 000 човека, включително такива високопоставени лица като премиер-министъра на Канада Стивън Харпър и кмета на Калгари Дейв Бронкони.

Джамийският комплекс „Байту-н-Нур“ е с площ от 4 500 кв.м. Минарето е с метално покритие и е с височина 30 м, а големия стоманен купол е най-зебележимият външен елемент на джамията. В комплекса са включени учебни зали, офисни помещения, детска зона, кухня и обществен център.

 

2. Джамия „Джами“, Торонто

 

Джамията „Джами“ се намира в град Торонто и е една от най-старите джамии в Канада. Джамията е виден ислямски център, разпространяващ религиозни знания. Тя е най-известната джамия в Торонто. В нея се извършват петкратните, петъчните и празнични молитви, сключват се бракове, провеждат се консултации, занятия за деца и възрастни. Извършват се ритуални услуги и се реализират различни младежки програми.

Тя е построена на изток от Хай Парк и е най-старият канадски ислямски център в града. Често я наричат „майката на всички джамии в Торонто“. Първоначално зданието е било предвидено да бъде църква и като такава е построена през 1910 година. През 1969 година зданието е купено от мюсюлманската общност и е превърнато в първия ислямски център за поклонение в града.

За последните десетилетия джамията „Джами“ става любимо място за поклонение на само на местните мюсюлмани, но и на мюсюлманите от цялата мюсюлманска общност в Торонто.

 

3. Джамията към Ислямски център „Тарик“, Онтарио

Джамията към Ислямски център „Тарик“ в Онтарио е построена на много удобно място, в близост до големите магистрали.

Архитектурата на зданието възхищава със съвременния интериор, голяма сграда с молитвени помещения отделно за мъже и жени. Джамията има и голям паркинг, високо ниво на безопасност и отлични условия за вземане на абдест.

Съвременното здание на този център било завършено и открито за ползване от общността през 1991 година и фактически е първият двустепенен комплекс с такова голямо здание. В зданието се намират библиотека, спортна зала и молитвена зала. Имамът работи на пълен работен ден и провежда в почивния ден курсове по арабски език и основи на ислямската религия и също така има програми за запознаване с исляма и диалог с местната община и организации.

Целта на този център е да направи просто и честно посланието на исляма както към мюсюлманите, така и към немюсюлманите. Ислямският център „Тарик“ е един от най-големите в града с мюсюлманско население. Населението на Онтарио е повече от 400 000 човека.

 

4. Джамия „Ан-Нур“, Сейнт Джонс

Тази малка джамия е забележителна с това, че е първата и единствена джамия в град Сейнт Джонс – столица на канадската провинция Нюфаундленд и Лабрадор.

Джамията „Ан-Нур“ е била построена през 1990 година от Асоциацията на мюсюлманите в Нюфаундленд и Лабрадор. Голяма част от посетителите са студенти и преподаватели от Мемориалния университет на Нюфаундленд.

 

5. Мюсюлманската асоциация на Отава

Джамията е разположена в северозападния район на Отава. Това е първата джамия, построена в този град. Тя е голяма просторна джамия с великолепна архитектура, удобен вход, гигантски купол и огромно високо минаре, което се вижда от голямо разстояние и привлича поклонниците от цяла Отава.

 

6. Джамията в Торонто

Джaмията в Торонто е построена от членовете на мюсюлманската асоциация в Канада и е известна сред мюсюлманските организации в цялата страна. Тя е построена в центъра на града и достигането до нея е лесно от всички точки на града и затова е особено популярна сред мюсюлманите в града. Тя е на три етажа и има молитвени зали, като тази за жените е в отделно помещение. За туристите има отделен вход и тя може да бъде посещавана от туристи от всички вероизповедания.

 

7. Джамията „Ас-Салам“, Монреал

Възхитителната съвременна архитектура отделя джамията „Ас-Салам“ от останалите. Вътрешността на комплекса се освежава от множество съвременни дървени изделия и красиви светилници и лампи. Джамията изглежда много красива вечерно време. Вътре е разположена голяма молитвена зала – място идеално за молитва, уединение и размисъл.

 

8. Джамия „Ал-Рашид“, Едмънтън

Джамията „Ал-Рашид“ е първата джамия, построена в Канада. Това е станало през 1938 година. Едмънтън е административен център на канадската провинция Алберт. През този период в Канада се живеели около 700 мюсюлмани.

Хилви Хемдон е била първата жена, която е говорила с кмета на Едмънтън Джон Фрам за покупката на земя за строителство на джамията. Тя заедно с приятели събирала средства при евреите, християните и мюсюлманите за построяването на тази джамия.

Джамията е била построена от украинско-канадския строител Майк Дрюот в стил наподобаващ източнохристиянските (украино-католическите и православни) черкви на имигрантите и е била открита на 12 декември 1938 година. 

През 1991 година било решено джамията да бъде преместена в Форт Едмънтън парк. Стойността на проекта е била 75 000 долара. И на 28 май 1992 година била отново открита.

 

9. Джамята „Гатино“

Тя е построена в град Гатино, провинция Квебек. Тази красива джамия привлича със своята съвременна архитектура. Вътре посетителите са очаровани от гостоприемната и уютна зала. Персоналът на джамията е много добър и гостоприемен. Посетителите споделят, че престоя в нея изпълва сърцето с особени чувства за единение с Аллах.

 

10. Хамилтънската градска джамия

Това е най-популярната джамия в град Хамилтън. Тя е построена в центъра на града. По традиция в джамията се организират множество мероприятия за жителите на Хамилтън и неговите околности, включително пролетен панаир и ежегоден семеен фестивал.

 

Автор: Саида Ибрагимова  

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.