БАЗВИО проведе официална възпоменателна програма в памет на ходжа Мустафа Чътлак в Шумен

 

 

"Народ, който не знае истината за своето минало, няма бъдеще", казват възрастните.

Споменаването с добро на миналото, незабравянето на добрите хора, е дълг на лоялност и благодарност към тези хора. Дългът на лоялност не е като паричния дълг. Паричният дълг някак се изплаща; дълга на лоялност обаче може да се плати само от хора, които имат чувство за лоялност, това е възвишена ценност, която не може да бъде разбрана от лишените от това чувство. Именно с това осъзнаване Българската асоциация на завършилите висше ислямско образование (БАЗВИО)демонстрира пример на лоялност и на 11 април (четвъртък) 2019 година в хотел „Шумен“ проведе официална възпоменателна програма в памет на покойния хаджи Мустафа Чътлак - един човек със специално място в сърцата на мюсюлманите, живеещи в България. На събитието присъстваха видни личности от България и Турция.

Програмата, водена от мюфтията на Кърджали Бейхан Мустафа Мехмед, започна с приветствие от страна на председателя на БАЗВИО Бейхан Мехмед и Месут Мехмед, мюфтия на Шумен и в същото време ученик на покойния хаджи Мустафа Чътлак ходжа. След това програмата продължи с първата си сесия, председателствана от д-р Исмаил Джамбазов, виден интелектуалец в България. В първата сесия участие взеха д-р Мустафа Хаджи, главен мюфтия на Република България, Назиф Йълмаз - генерален директор на Отдел  „Религиозно образование“ към Министерството на образование на Република Турция и Махмут Топташ, пенсиониран вече ваиз от джамията „Ая София“ в Истанбул. Всички те споделиха спомените си, свързани с покойния Чътлак ходжа. Те предадоха посланията му, които хвърлят светлина върху интелектуалците на нашето съвремие и учителите на бъдещето.

По време на втората сесия, председателствана от д-р Кадир Мухаммед, преподавател във Висшия ислямски институт в София, своите мисли и чувства споделиха Ахмед Хасан Бахадър, също ученик на покойния Чътлак ходжа и заместник главен мюфтия на Република България, Сами Балканер - служител в централната джамия в Чалъ, Бурса и ученик на покойния ходжа. Включиха се още дошлите от Турция скъпи гости преподавателят д-р Абдуллах Търабзон и Хамди Арслан. Наред със своите спомени те говориха за щедростта, смелостта, чувството за оценяване, постоянството, твърдостта и упоритостта на Мустафа Чътлак ходжа.

Панелът, в който с примери беше обяснена отдадеността в работата на ходжата, дошъл в Шумен след депресивния период, преживян от мюсюлманите в България, продължи с представяне на ходжата от езика на неговите ученици и презентация, която разказва за неговия живот.

В края на програмата кратка реч произнесе и Рукие Айше, родената в Шумен дъщеря на покойния ходжа.

„Не мога да споделя много неща за баща ми, тъй като той е починал, когато аз съм била едва 5-годишна.“, сподели дъщерята на Мустафа Чътлак Рукие, с което развълнува емоционално присъстващите в залата. – „Вие сте го опознали по-добре от мен и доста добре го представихте като личност. Ето защо благодаря на всички вас. Изказвам своята благодарност към организаторите на тази програма и на участниците в нея.“ – каза още тя.

Програмата приключи с прочит на откъс от Мевлид-и Шериф и отправена след това дуа. На излизане на всички участници бяха раздадени локуми и сладки за почерпка.

 

Автор: Бахри Изет – експерт към Отдел „Иршад“, Главно мюфтийство   

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok