Млад мюсюлманин спаси 8 човека при трагедията в Магнитогорск

В последния ден на 2018 година, след експлозия на инсталацията с битовa газ в жилищен блок в руския град Магнитогорск, загинаха 38 души. Инцидентът станал около 6:00 часа сутринта местно време, при което са срутени 48 жилищни апартамента.

Жертвите щяха да са много повече, ако в спасителните акции не се бяха включили десетки редови граждани. Един от хората, рискували живота си, за да помогнат на пострадалите, е 23-годишният узбекистанец Аламафруз Абдуллаев.

В ранната утрин на 31 декември 2018 година младият мъж се готвел да отслужи сутрешната молитва, когато чул мощната експлозия. Той бързо се облякъл и изтичал на мястото на инцидента, предават руски медии. 

На мястото заварил струпани хора, които не смеели да се приближат към руините заради бушуващия огън. Аламафруз обаче успял да спаси майка с дете. След това измъкнал и възрастна жена. След пристигането на пожарните спасителни служби доброволците вече можели да ползват пожарогасители.  С тяхна помощ си проправяли път в огъня и продължавали да изкарват хора изпод разрушените отломки. Аламафруз успял да спаси общо 8 души в Магнитогорск, сред които са и две деца.

Снимка: Sputnik

Аламафруз Абдуллаев имигрирал в Магнитогорск от родния Узбекистан преди 8 години. Работи като строителен работник, а в свободното си време се занимава с бойни изкуства.

Магнитогорск е град в Челябинска област в Русия с развиващи се рудодобивна и друга промишленост. Намира се на около 1700 км източно от столицата Москва и е с население повече от 400 000 души.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.