Двете мюсюлманки от Конгреса на САЩ положиха клетвата си пред Свещения Коран

Преди дни 116-ият Конгрес на САЩ положи клетва. По информация на PewResearchCenterза пръв път в историята на Конгреса в състава му ще членуват толкова много жени. Рекорден е и броят на представителите на малцинствата.

Сред жените в състава на Камарата на представителите на Конгреса в САЩ са и две жени мюсюлманки - Илхан Омар и Рашида Тлайб. И двете са от Демократическата партия, която извоюва мнозинство на изборите през 2018-та.

Снимка: Erik S Lesser/ EPA

Членовете на Камарата на представителите на 116-ия американски Конгрес дадоха клетвата си на 3 януари тази година. Илхан Омар – първата забрадена мюсюлманка в състава на Конгреса на САЩ, положи клетвата си с ръка върху Свещения Коран – книгата, която пази от покойния си дядо.

„В детството си присъствах на партийните събрания в качеството си на преводач на дядо ми и той беше човекът, който пръв събуди у мен интереса ми към политиката. Иска ми се да можеше той да бъде днес тук и да бъде свидетел на този исторически момент. Но знам, че той духом беше с мен, когато полагах клетвата си с ръка върху Свещения Коран, който пазя от него.“ – написа 36-годишната Илхан Омар в социалната мрежа Twitter. Тя сподели обща снимка с баща си от летището във Вашингтон, като написа: „Преди 23 години от бежански лагер в Кения пристигнах с баща си на летище във Вашингтон. Днес ние се връщаме на същото това летище за вечерта, в която ще положа клетва като първата сомалийска американка в Конгреса на САЩ.“

Илхан Омар идва в САЩ, Минесота през далечната 1995 година, след като семейството й избягало от войната в Сомалия. Преди това фамилията прекарва 4 години в лагер за бежанци в Кения.

Другата мюсюлманка, която също през 2018 година беше избрана в Конгреса на САЩ, е 42-годишната Рашида Тлайб, с палестински произход.

Снимка: SusanWalsh

На 3 януари тази година тя също положи клетвата си в американския Конгрес пред Свещения Коран. Тлайб планирала да се заклее пред двутомното издание на Свещения Коран, притежавано от Томас Джеферсън. По-късно обаче променила решението си и дала клетвата си пред собствено копие на Свещената Книга.

За решението да положи клетва пред Свещения Коран Тлайб казва, че то е по-скоро политическо, отколкото религиозно. „Вярвам в светското управление и полагането ми на клетвата с Корана има за цел да покаже, че американското общество е от хора с различен произход и че всички ние носим любовта към справедливост и свобода.“, казва Тлайб пред DetroitFreePressи добавя: „Вярата ми ме центрира. Пратеникът Мухаммед винаги говореше за свобода и справедливост.“

При полагането на клетвата си на Капитолия като първата палестинка, избрана в Конгреса, Тлайб беше облечена в традиционна бродирана палестинска рокля.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.