Отдел „Иршад“ на Главно мюфтийство проведе семинари за имами в Северна и в Южна България

В периода от 23 до 27 декември 2018 година Отдел „Иршад“ на Главно мюфтийство проведе едновременно два семинара за имами в страната – в Русе и в Момчилград.

„В семинара, който се състоя в базата на Духовно училище – Русе, се включиха общо 35 имами от различни районни мюфтийства на територията на Северна България. Семинарът за имами от Южна България беше проведен в базата на Духовно училище – Момчилград и в него участие взеха общо 14 мюсюлмански духовници.“ – сподели за Grandmufti.bgекспертът от Отдел „Иршад“ Бахри Изет.

Темите на двата семинара бяха свързани с четене в меккам (мелодичното четене) на Свещения Коран, късите сури, езан, икамет. В рамките на неколкодневните събития имамите четоха още мевлид, иляхита и други.

Лектори на семинара в Русе бяха гост-имамите от Република Турция към районните мюфтийства в Сливен, Шумен и Разград. В Момчилград лекциите бяха водени от турските гост-имами към кърджалийското и джебелското мюфтийства.

На 27 декември (четвъртък) тази година заместник главният мюфтия на България Ахмед Хасанов посети семинарите и официално закри двете събития, в Русе и Момчилград. Участниците в тях изразиха задоволството си от възможността да участват, като споделиха и надеждата си, че подобни събития ще продължат да бъдат организирани и в бъдеще.

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.