20-годишният юбилей на Висшия ислямски институт беше отбелязан с научна конференция 

На 5 декември (сряда) 2018 година с научна конференция беше отбелязан 20-годишният юбилей на Висшия ислямски институт (ВИИ) в столицата. Събитието беше организирано съвместно от Българската асоциация на завършилите висше ислямско образование (БАЗВИО) и Сдружение за културно взаимодействие. То беше уважено от редица официални гости, сред които главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи, заместник главният мюфтия Бирали Бирали, председателят на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед, главният секретар на Мюсюлманско изповедание Джелал Фаик, бивши и настоящи преподаватели и студенти на ВИИ, също много интелектуалци, служители на Мюсюлманско изповедание и други гости.

Научната конференция се проведе с модератор Бейхан Мехмед – председател на БАЗВИО. В нея участие взеха д-р Мустафа Хаджи – настоящ ректор на ВИИ, Исмаил Джамбазов, който разказа за историята на създаването на Института, както и доц. Ибрахим Ялъмов, който представи доклад на тема „Минало, настояще и бъдеще на ВИИ“. Заместник-ректорът на ВИИ д-р Мустафа Джанлъ също беше сред участниците в конференцията.

След представянето на научните доклади в рамките на конференцията се проведе и дискусия, по време на която присъстващите имаха възможността да зададат въпросите си и да споделят свои отзиви, свързани с Висшия ислямски институт.

„Един от най-обсъжданите и актуални въпроси по време на конференцията беше свързан с акредитацията на ВИИ“. – коментира за Grandmufti.bg председателят на БАЗВИО Бейхан Мехмед.

Благодарствени плакети за изключителен принос в развитието на ислямското образование в България бяха връчени на Исмаил Джамбазов и доц. Ибрахим Ялъмов.

По информация на БАЗВИО, за всички 20 години, откакто съществува Висшият ислямски институт, в него са завършили около 300 дипломанти. Към момента в Института се обучават общо около 60 студенти в двете възможни форми на обучение – редовна и задочна. По неофициална информация, поради липса на акредитация на учебното заведение голяма част от дипломантите, които завършват ВИИ, продължават обучението си в чужбина – най-често Турция или в страни от арабския свят. Обикновено те се реализират в сферата на дейност на Мюсюлманско изповедание.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.