Отдел „Иршад“ на Главно мюфтийство проведе поредица от еднодневни семинари на тема  „Активният имам“

Обща снимка на участниците в семинара в Айтос

През последните седмици Отдел „Иршад“ на Главно мюфтийство проведе общо четири еднодневни семинара на тема „Активният имам“ в различните части на страната. Официален гост на всяко от събитията беше главният мюфтия на мюсюлманите в Република България д-р Мустафа Хаджи, придружаван от началника на Отдел „Иршад“ Халил Ходжов.

На 14 и 15 ноември 2018 година бяха проведени семинари съответно в Търговище и Айтос, като те бяха насочени към имамите от Северна България. Присъстваха също заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов, районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед и други гости.

По време на семинара в Търговище

Имамите от южните области на страната имаха възможността да се включат в семинарите, които се проведоха в доспатското село Късак и в град Пловдив, съответно на 3 и 4 декември тази година.

Семинарът в град Пловдив

„Семинарите, засягащи активността на имамите в Мюсюлманско изповедание, се проведоха в три основни панела. Първият от тях засягаше провеждането на летните коран-курсове в страната, дейностите в тази сфера и постигнатите резултати. Вторият панел бе съсредоточен към дейностите през есенно-зимния период и по-конкретно – лекциите и насихатите, които се провеждат в джамиите по населени места.“ – сподели за Grandmufti.bgРесим Шаматарев от Отдел „Иршад“. Той допълни още, че в третата част на всеки от проведените семинари са обсъждани мероприятията и въпроси, свързани с популяризиране дейностите на Мюсюлманско изповедание. 

По време на семинара в с. Късак (Община Доспат)

Поредицата от семинари, проведени в края на ноември и началото на месец декември, са част от разширената дейност на Отдел „Иршад“ по отношение повишаване активността на имамите в България. Припомняме, че в края на 2017 година в Сливен беше проведена научна конференция на тема „Активният имам“, в която участие взеха повече от 100 имами. По информация на Отдел „Иршад“ тази година форматът на срещите е по-различен с цел постигане на по-голяма ефективност от работата в тази насока.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.