Ученици от трите духовни училища у нас взеха участие в едноседмичен научен семинар в Турция

 

Снимка на част от групата от България с учителя по физика по време на научния семинар „Научни пътешественици“

„Научни пътешественици“ е едноседмичният научен семинар, който за вече трета поредна година се провежда в Истанбул.

Тазгодишното издание на международното научно събитие се проведе в периода 1-6 октомври, aнегов домакин бе истанбулският квартал Картал. Общо 19 ученици от трите духовни училища в България - в Русе, Шумен и Момчилград, взеха участие в семинара „Научни пътешественици“. Духовно училище ,,Нювваб“ – град Шумен беше представено от общо 6 ученици, придружавани от учителя доктор по Религиозни науки Осман Ибрахимов. От Духовно училище „Мирза Саид Паша“ – град Русе в семинара се включиха трима ученици, а от  момчилградското духовно училище – 10 ученици, придружавани от един учител.

Във връзка със състоялия се в Турция семинар и участието на групата ученици от България получихме писмото на един от участниците – Йонуз Ерол Йонуз – ученик в Духовно училище „Нювваб“ – Шумен. В него той споделя различни моменти и впечатления от преживяното…

„Първият ден от семинара премина в опознаване и разходки из духовното училище в кв. Картал в град Истанбул. Вторият и третият ден преминаха в демонстрации и опити по химия, физика, биология и други. Последните три дни от научния семинар (тоест четвъртък, петък и събота) бяхме на научно изложение в градската градина в кв. Малтепе, парк „Орхан Гази“, която беше отворила вратите си за обществеността.“ – споделя в писмото си до сайта шуменският ученик.

Част от българската група с преподавателите по химия

В писмото си Йонуз с вълнение описва как още в сряда вечерта със съучениците си пренесли всичко необходимо в градската градина, където се очаквало да се проведат различните научни опити и демонстрации. „В градината имаше изложени общо 43 щанда - ателиета  по биология, химия, физика, археология, боядисване, архитектура, география, математика, умни игри, роботика, филми. Имаше също актьори в ролите на Айнщайн, Тесла, Леонардо да Винчи и други.“ – добавя още младежът към описанието на впечатленията си от преживяното в Турция.

Участниците от България имали възможността да си изберат предварително към кое от ателиетата да се присъединят, така че се били подготвили за участие в съответната научна област.

На автогарата, на връщане в България 

„От името на ученическата група от ДУ „Нювваб“ – Шумен искам да благодаря на ръководството на училището, на директора и на Педагогически съвет - ДУ ,,Нювваб“. Също така отправяме специални благодарности към Отдел „Образование“ на Главно мюфтийство и особено благодарим за предоставената ни възможност за еднодневна разходка из Истанбул в рамките на едноседмичната ни програма в Турция. Изразяваме благодарности и към Ръководството на Духовно училище „Картал“ в Турция за гостоприемството и организираните мероприятия. Очакваме ги в най-скоро време да посетят България и този път ние да бъдем техни домакини!“ – споделя още Йонуз Йонуз в писмото си до Grandmufti.bg.

Ученикът от ДУ „Нювваб“ – Шумен завършва написаното с призив към всички свои връстници, като казва: „Четете, учете, но заедно с това следете какво реално сте научили и дали прилагате наученото в живота си. След това предавайте новопридобитите знания на други - нека така да бъдем по-щастливи в един свят на любознанието. Нека не забравяме, че първият айет от Свещената ни Книга е ,,Чети!“. Но това четене изисква и прилагане на прочетеното и наученото в Земния ни живот, така че то да бъде в наша полза на Ахирета (Отвъдния живот).“

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok