Откриха VIII-я Световен ислямски форум в Истанбул

 

VIII-ят Световен ислямски форум беше открит на 28 март 2018 година (четвъртък). Той ще се проведе в дните до 3 март (включително) в Истанбул, Турция. Тазгодишната му тема е „Духовният авторитет и интеграция в теорията и практиката“.

В рамките на форума ще бъдат разгледани различни въпроси, свързани с лидерските проблеми на ислямската идентичност в модерния свят, като сред целите на организаторите е да се помогне на страните от ислямския свят да се справят със свои проблеми от различно естество, като им се напомни за ислямски принос при зараждането на цивилизацията.

Сред темите, които се предвижда да бъдат представени по време на VIII-я Световен ислямски форум, са „Заплахи поради липса на религиозно/политическо лидерство при борбата с тероризма“, „Религиозно/политическо лидерство в контекста на отношенията между цивилизациите: възможности и заплахи“, „Възможностите на духовното и политическото лидерство в лицето на противоречивите социални, политически и икономически условия“ и още други.

В VIII-я Световен ислямски форум в Турция участие ще вземат хора от цял свят - духовни водачи, представители на различни мюсюлмански организации и учреждения, мюсюлмански преподаватели в университети и други ислямски интелектуалци.

Форумът ще бъде закрит на 3 март (събота), когато за участниците е предвидена организирана туристическа обиколка на Истанбул.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.