Какво печелим от ибадетите си?

Ибадетите са изява на подходящи действия за изразяване на почитта и любовта на раба към своя Създател. От тази гледна точка всеки миг от един съзнателен живот, преминал съгласно повелите на Аллах, се смята за ибадет. Всевишният Аллах в Коран-и Керим със Своята повеля: „Сътворих Аз джиновете и хората единствено, за да Ми служат“ (ез-Зариат, 56) ни повелява да изпълняваме ибадетите си. Любимият ни Пейгамбер, който с живота си ни служи за пример, дори в най-трудните си моменти от живота си ни е оставил ибадетите и винаги с голяма сериозност се отнасял към тях. След такова старание, при което се били подули краката му, почитаемата ни майка Хз. Айше му рекла: «Я, Расулюллах, след като всичките ти грехове са опростени, защо се притесняваш толкова?» Нашият Пейгамбер й отговорил: «Нима трябва да бъда неблагодарен раб?» (Бухари, Техедют, 6) Следователно ибадетите са изява на дълга на раба към Твореца.
По време на целия си живот хората могат да попаднат в моменти на всякакви притеснения. В резултат на тях могат да бъдат обхванати от различни кризи. Именно благодарение на ибадетите хората намират възможност да се освободят от тя. Изпълнявайки ибадетите, които са благодарност за съществуването ни на този свят, хората получават различни придобивки както на този, така и в отвъдния свят. В този смисъл в някои айети на Корани Керим се повелява следното: „Чети онова, което ти бе разкрито от Книгата! И отслужвай молитвата! Молитвата предпазва отпокварата и от отреченото. Най-великото е упоменаването на Аллах. Аллах знае какво правите». (Анкебут, 45).
„О, вярващи, предписано ви е да пазите оруч, както бе предписано и за онези преди вас, за да се побоите“. (Бакара, 183) „Вземи от тяхното имущество дарение - садака, с което да ги пречистиш.“ (Бухари, Хадж, 4)
Във връзка с ибадета хадж Хз. Пейгамбера ни е повелил следното: «Който изпълни хаджа без да злослови и да покаже пораженство, то той се връща пречистен както се родил от майка си». (Бухари, Хадж, 4)
Както тялото ни се нуждае от някои храни, така и душата ни изпитва необходимост. Най-ефикасният начин за запазването на вярата, за предпазване от душевно замърсяване, за достигане на нравствени висоти и изживяването на един спокоен и благополучен живот, са ибадетите. А дали те ще бъдат приети, зависи от благоволението на Всевишния.  „Кажи: Моята молитва и моите обреди и моят живот, и моята смърт са за Аллах, Твореца на световете!“ (Енам)


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.