ВМС реши районните мюсюлмански конференции да се организират през месец март

Висшият мюсюлмански съвет (ВМС) на свое заседание, проведено на 26 февруари 2016 г. в столицата, взе решение за свикване на районни мюсюлмански конференции (РМК) през месец март.
Съгласно Устава на Мюсюлманско изповедание, съветът определи датите, местата и дневния ред на районните мюсюлмански конференции, които са районни съвещателни органи на изповеданието. Те имат правомощието да разглеждат проблемите на мюсюлманската общност в съответния район и да предложат пред ВМС до три кандидатури за районни мюфтии, от които се избира един за съответния район.
Според решението на ВМС районните мюсюлмански конференции ще се провеждат от 10 март до 24 март 2016 г. Въз основа на взетите решения в РМК и предложенията им в рамките на седмица ВМС ще избере районните мюфтии.
По решение на ВМС дневния ред на районните мюсюлмански конференции ще включва представяне на доклад на районния мюфтия за изминалия мандат (2011-2016 г.),  разглеждане на религиозните дела в района, избор на кандидати за районни мюфтии, както и други въпроси, засягащи религиозната дейност в района.
Право да бъдат делегати в РМК имат настоящия районен мюфтия и имам-хатибите от съответния район. Предложенията или кандидатурите за районен мюфтия трябва да бъдат направени в писмен вид преди или в деня на конференцията до Районния мюсюлмански съвет, който ще изпълни функцията на организационна комисия на РМК.
За правилното протичане на конференциите ВМС определи Централна организационна комисия, начело със зам.-главния мюфтия Мурат Пингов, а във всяко районно мюфтийство на съответния Районен мюсюлмански съвет е възложена задачата да организира РМК. 

ГРАФИК НА ПРОВЕЖДАНЕ НА РАЙОННИ МЮСЮЛМАНСКИ КОНФЕРЕНЦИИ ПО РАЙОННИ МЮФТИЙСТВА!

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.