Взаимни задължения и отговорности между съпрузите

Всевишният Аллах е създал по двойки всичко живо във Вселената. И човекът по същия този закон е създаден като мъж и жена. Аллах е създал първия човек и първия пейгамбер Адем (а.с.) от пръст и от него създал жена му Хавва. За продължението на човешкото поколение и за размножаването на хората е позволено да сключат брак. Обаче от друга страна религията ни забранява прелюбодеянието, което противоречи на морала и носи вреди на поколенията и обществото.
Така е създаден човекът, че в неговата природа има нужда от създаване на дом и семейство и някой човек, с когото ще сподели живота. В един айет от Свещения Коран се казва: „И от Неговите знамения е, че сътвори за вас съпруги от самите вас, за да намерите спокойствие при тях, и стори помежду ви любов и милост. В това има знамения за хора мислещи.“ (ер-Рум, 30: 21)
Без съмнение бракът не е розова градина без тръни. Има двойки, които се плашат дори и от най-малкия проблем и са готови на развод. Съпрузите са длъжни да изпълняват своите задължения, което пък ще доведе до здрави и силни връзки в брака. Да бъдат искрени един към друг. И също така да имат уважение и разбира¬не към другия. Съпрузите трябва да стоят далеч от грубо поведение, от неща, които биха опетнили честта и целомъдрието им, и също така да избягват ненужни покупки, които ще разклатят семейния бюджет. Съпрузите трябва да почитат възрастните, като на първо място майките и бащите си, да вземат тяхната благословия. Партньорите никога не бива да забравят, че бракът не се сключва за лични интереси или облаги, за унижаване или властно поведение над партньора, а за споделяне на хубавите и радостните мигове на живота, за взаимна помощ при среща с трудности. Всеки един от съпрузите трябва да действа с мисълта «Как мога да дам повече щастие на съпруга си или съпругата си?» Трябва да се състезават в това кой ще дава повече щастие, а не кой ще получи повече.
Нашата религия ислямът така както цени брака и продължаването на рода, така цени и запазването на този съюз между двамата. Мухаммед (с.а.с.) е казал така: „Ако мъжът гледа към жена си с обич и ако жената гледа към мъжа си с обич и нежност, Аллах Теаля също ги гледа с обич и милост. Ако мъжът хване за ръка жена си, между пръстите му падат извършените грехове.» А в един друг хадис казва: «Най-добрият от вас е този, който се държи най-добре със семейството си.» (Ахмед б. Хан¬бел)
Освен това веднъж го попитали: „О, Пратенико на Аллах, кой ти е най-любим сред хора¬та?“ Той отговорил „Айше!“ Нека това да ни бъде пример...
Като последователи на последния пратеник на Аллах - Мухаммед (с.а.с.) всички ние трябва да се отнасяме добре към съпругите си. В добри и лоши дни, в радост и в тъга, в бедност и в разкош никога не трябва да оставяме съпругите си сами. Взаимно трябва да изпълняваме отговорностите си. Не бива да забравяме, че границите на хеляла са достатъчни за един пълноценен и щастлив живот. Въобще не е нужно да се пристъпи към грешното и харама. В тази красива страна искаме да виждаме щастливи семейства.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.