Още една от сунните на Пратеника Мухаммед(с.а.с.) с научно доказателство

Съгласно сунната на Мухаммед (с.а.с.) най-добрата поза за спане е когато човек е легнал на дясната страна. Изследвания на учени потвърдили, че именно тази поза за сън влияе най-добре на организма на човека.
Причината е в това, че при това положение мозъкът най-добре се освобождава от натрупаните през деня токсини.
Учените са установили, че по време на сън най-активно работи лимфната система. Сънят повишава ефективността на освобождаване на мозъка от токсини десет пъти.
Списанието Тhe Journal of Neuroscience е публикувало статия на американски изследователи, които потвърждават, че по време на сън системата, изчистваща мозъка от токсини, работи с различна интензивност в зависимост от позата на спящия.
Учените са провели експеримент, в процеса на който с помощта на магнитнорезонансна томография с контраст са установили как се движат потоците от гръбномозъчна течност в лимфатичната система на хората, спящи в три положения – гръб, страна и корем.
Елена Беневисте, една от авторките на изследването, коментирала резултатите на експеримента: „Анализът показва, че преносът на течности по лимфната система работи най-добре, когато човек е спал на страна.
По думите на Майкен Недергаард, участник в експеримента - „Сънят е необходим за освобождаване на мозъка от токсини, които биха могли да провокират слабоумие, болест на Алцхаймер или просто да предизвикат безсъние. Получените от нас резултати убедително доказват, че позата, в която спи човек, е особено важна за неговото здраве”.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.