Джамиите в САЩ

Американските мюсюлмани, както и вярващите от други религии, имат пълно право, съгласно Конституцията на страната, да строят свои молитвени домове. Понастоящем в САЩ има повече 1900 мюсюлмански храма, представляващи различни етноси и традиции.

Мюсюлманското общество в окръг Ориндж станало един от първите ислямски центрове в щата Калифорния. Тя се явява и най-крупната по численост в страната, защото за петъчният намаз се събират повече от 3000 вярващи. Първият месджид в региона – Месджид ал Рахман - бил построен през 1980 г., а днес местното Ислямско общество разполага с 9 религиозни центъра, включващи и молитвени домове разпръснати по цялата страна, които събират повече от 40 000 мюсюлмани от различни етнически групи.

Недалече от Ню Орлиънс се намира месджид Абу - Бакр ал – Садик. Посетителите тук са американци, които са второ и трето поколение емигранти от Близкия Изток. Храмът пострадал от урагана Катрина, но след това бил напълно възстановен.

Албански Ислямски Център бил основан през 1962 г. от албанската мюсюлманска диаспора в района на Детройт. Сега той е посещаван не само от американци,които са с албански произход, но и от представители на други етноси: малтийци, палестинци, индийци и араби.

Джамията Ал – Ислям била построена в 1994 г., като и сега се явява най – голямата в Род Айлънд. Интересното е, че тя е била създадена от местни мюсюлмани, а не от емигранти, като първостепенно значение се придава на Корана  и Сунната.

Месждид ал – Муслимин бил открит през 1981 г. в центъра Колумбия, намиращ се в щата Южна Каролина. Сега на молитва идват около 500 мюсюлмани. Освен това центъра предлага и други възможности за своите посетители: школа за изучаване текста на Свещеният Коран, женски форум за дискутиране и решаване на различни въпроси, както и център за ресоциализация на бивши затворници.

Американският Ислямски център бил открит през 2005 г. в град Дирборн, щата Мичиган. Към днешна дата той се явява и най – големият месждид в цяла Северна Америка.

Ислямският център във Вашингтон, окръг Колумбия, бил открит през 1957 г. Центъра може да събере едновременно до 6000 вярващи.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.