България почита жертвите на комунизма

България почита жертвите на комунизма с признателност и почит. 1 февруари е денят за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Този ден официално се отбелязва от 2011 г. Датата е емблематична, тъй като през 1945 г. на същата дата са изпълнени смъртните присъди на „народния съд“ и разстреляни около стотина „врагове на народната власт“.Това са първите стъпки на изграждащата се тоталитарна машина за изкореняване на „вредните плевели“, сред които са и стотици, хиляди, а впоследствие над милион мюсюлмани.

Сред първите жертви на „народната власт“ са русенците Юсуф Сюмбюл, Наджи Тахир и др., чиито имена не са намерили място в нашата памет или са изтрити от там. Така, че да се стигне до жертването и на 17-месечната Тюркян, за да се опомним.

Също така едни от първите жертви на комунизма – видните наши религиозни дейци и интелектуалци Ахмед Хасан (Давудоглу), Ахмед Кемал, Мухаррем Абдуллах (Деведжиоглу), Осман Кълъч, Нури Тургут (Адалъ), Юсуф Керимов, Енбия Халид, Фикрет Сюлейман, Осман Кадир и др. едвам са се спасили, по волята на Аллах, за да разпространяват светлината на вярата и надеждата.

Нашата отговорност днес е да не забравим тези хора, които за прегазени от тоталитарната машина, да бъдем признателни към тях, да се помолим за тях и да положим усилия да не се заличат техните следи и техните идеали. И да допринесем за изучаване на тези зулуми в българските училища, за да не бъдат заровени в бездната на забравата.

Нека да не забравим... За да не се повтаря отново...


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.