Да печелиш  от хелял

Едно от първите задължения на човека спрямо своя Създател е да печели имуществото си по позволен (хелял) и законен начин и да го изразходва за позволени (хелял) неща. Нашата свята религия изисква от човека да работи, да произвежда и да бъде в полза на обществото.
Любимият ни пейгамбер Мухаммед (с.а.с.) е хвалил всеки, който работи и печели. Човек да живее без да очаква чужда помощ, за да осигури прехраната на семейството си, е прието от нашата религия за достойно поведение, равняващо се на ибадета.
Мюсюлманинът трябва да оцени възможностите, с които Аллах го е дарил, да спазва търговската етика, със собствени усилия и труд да произвежда и осигури печалбата си по позволени пътища. Да внимава и да не прибягва към съмнителни и неподходящи начини за печалба без полагане на труд. Основната ни цел не е многото печалба, а тя да бъде от хелял.
Прехраната от хелял е изключително важна за духовното ни развитие. Спечелената по хелял начин прехрана, осигурява спокойствие в сърцето. Ако човекът започне да се храни с развалени и вредни храни, няма да живее дълго, а дори и да остане жив, няма да живее здравословно. По същия начин, ако в храната му се смеси нещо, което е харам, духовният му живот е в опасност.
В Свещения Коран Аллах Теаля ясно подчертава важността на чистата прехрана като повелява: „О, хора, яжте от онова по земята, което е позволено, приятно! И не следвайте стъпките на сатаната! Той за вас е явен враг.“ (ел-Бакара, 2: 168)
„И яжте от онова, което Аллах ви е дал за препитание – разрешено, приятно! И бойте се от Аллах, в Когото вярвате!“ (ел-Маиде, 5: 88)
А Пратеника на Аллах (с.а.с.), обръщайки внимание върху законната и хелял печалба, казва: „Печеленето на хелял имущество е задължение (ваджиб) на всеки мюсюлманин.“ (Джами-ус-сагир)
И повелявайки: „Печалбата от хелял е вид джихад.“, обръща внимание върху това колко трябва да са чувствителни мюсюлманите към тази тема и колко големи усилия е необходимо да полагат в това отношение.
Нека положим старание земното ни препитание да бъде спечелено по позволен и чист начин. И ако искаме нашите ибадети и дуи да бъдат приети, трябва да внимаваме залъците, с които се храним, да са хелял. И никога да не забравяме, че малкото имущество от хелял, е по-ценно и добро от многото, което изкушава и отклонява от правия път.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.