Европейската Комисия назначи координатори по антисемитизъм и ислямофобия

Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и комисаря по правосъдие Вера Юрова назначиха координатори за борба с антисемитизма и антимюсюлманската омраза, както беше обявено по време на Първия годишен колоквиум за основните права на Комисията през октомври миналата година.
Основната задача на координаторите ще бъде да информират първия заместник-председател на комисията за конкретните опасности за съответните общности. За целта координаторите ще изпълняват функцията на контактни точки за тези общности, като същевременно ще работят за развитието на стратегията на Европейската комисия за борбата с престъпленията от омраза, нетърпимост и дискриминация. Те ще работят и в други области като образованието, както и превенция на радикализацията и екстремизма. Те ще поддържат връзки с страните-членки на ЕС, Европейския парламент и други институции, съответните организации на гражданското общество и академичните среди с цел укрепване на политиките, насочени към овладяване на антисемитизма и антимюсюлманската омраза.
Европейската комисия назначи г-жа Катерина фон Шнурбайн като координатор за борбата с антисемитизма. Тя е немски гражданин, била е координатор за диалога между Комисията и църквите, религиите, философските и нерелигиозните организации и е била част от консултативния екип на бившия председател на Комисията Жозе Мануел Барозу. Преди това тя е работила като говорител на Европейската комисия по заетостта, социални въпроси и равните възможности (2004-2010 г.) и пресаташе в делегацията на Европейската комисия в Чешката република (2002-2004 г.).
Като координатор за борбата с антимюсюлманските прояви и омраза е назначен г-н  Давид Фриджиери. Той е малтийски гражданин, през 2012 г. е работил в рамките на програмата за правосъдието на Генералната дирекция на Комисията за борбата с расизма и основните права и е бил най-дълго постоянен член на екипа, работещ по изпълнението на Рамковото решение на ЕС по въпросите на расизма и ксенофобията. От 2003 г. е давал мнения на Комисията в областта на правните политики по отношение на европейското гражданство и свободното движение, както и лекции по европейско право в университета на Малта.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.