Главния мюфтия участва в международна конференция в Съвета на Европа

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи бе на тридневно посещение в Брюксел в началото на тази седмица по повод участието му в международна конференция, организирана от неправителствената организация Европейска мюсюлманска инициатива за социално сближаване (ЕМИСКО) в сътрудничество с Съвета на Европа (СЕ) и участието на представители на редица организации от Европа и Азарбейджан. Темата на конференцията беше „Нова включваща и оптимистична Европа: примери на добри практики на между-културен диалог“.
По време на своето изказване в конференция в Съвета на Европа главният мюфтия даде пример с междурелигиозния диалог и мирно съжителство на различните вероизповедания в България, които си сътрудничат и помагат при нужда. В същото време изрази съжаление от това, че в все още мюсюлманското изповедание среща трудности в редица области, които карат мюсюлманската общност да бъде дискриминирана и маргинализирана. Като пример посочи трудностите при възстановяването на вакъвските имоти, въпреки съществуването на специален закон, както и проблема с легитимността на решенията на мюсюлманските конференции, в които мюсюлманската общност в страната изразява демократичната си волята да избира своите религиозни лидери, които с лекота могат да бъдат нищожни с несъгласието на недоброжелатели и провокатори.
Негово превъзходителство Торбьорн Фройснес, директор и специален представител на Съвета на Европа в Европейския съюз в своето изказване напомни за фундаменталните принципи, залегнали в основния документ на Съвета на Европа, а именно демократичните ценности и съвместното съжителство на различните етнически и религиозни групи. Той цитира Чл.1 от Устава на СЕ, който гласи: „Основната цел на Съвета на Европа е постигането на по-голямо единство между неговите членове в защитата и реализирането на идеалите и принципите, които са тяхно общо наследство и улесняване на техния икономически и социален прогрес“. Фройснес каза, че от създаването си Съвета на Европа е създала повече от 200 документа, множество стандарти, харти и конвенции, които улесняват дейността на държавите, но някои държави нямат добрата воля да ги изпълняват. Посланик Фройснес изтъкна и значението на образованието, езика и спазването на правилата и законите, които помагат на хората да се адаптират по-добре в различните страни, където пребивават и това ги прави граждани на света.
Образованието беше и основната тема на доклада на д-р Жан Мари Хейд, председател на изпълнителния комитет на Центъра „Север-юг“ към съвета на Европа. Според него образованието е единственото средство, с което хората могат да отворят която си искат врата в живота.
„Ако се чувстваш чужденец в страната, където живееш, означава, че справедливостта не е на почит в тази държава“ каза в своето изказване Милик Йевдаев, главен равин на еврейската общност в Баку, Азърбейджан. Той добави, че толерантността и уважението започват от семейството, от възпитанието на децата и хората преди всичко са братя.
В тази връзка Елнур Ефендиев, прес аташето на православната Православната църква на Азарбейджан, добави: „Толерантността и уважението към другите е въпрос на манталитет. Многонационалността е богатство. Азербейджан е един пример за това“.
При откриването на конференцията генералният секретар на ЕМИСКО Баши Курайши призова присъстващите за едноминутно мълчание за загиналите невинни граждани в различни страни на света, включително и в Париж.
Сред участниците във форума бяха и представителите на Европейска мрежа срещу расизма (ЕНАР), еврейски и мюсюлмански организации.
По време на официалната си визита главния мюфтия се срещна с зам.-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева, български евродепутати, посланика ни в кралството Н.Пр. Веселин Вълканов и български емигранти изповядващи исляма.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.