Главния мюфтия се срещна с българската мюсюлманска общност в Белгия

Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи се срещна с българската емигрантска общност изповядваща исляма в Брюксел и Антверпен – Кралство Белгия. Религиозния лидер бе на тридневно официално посещение в белгийската столица.
В Антверпен главния мюфтия се срещна с учредителите на „Сдружение за култура и взаимопомощ на Българската общност в Антверпен - Арда” с председател Леман Яшар. Сдружението е учредено преди една година и се занимава с културно образователна дейност има над 300 постоянни члена и по думите на ръководителя му те се увеличават със всеки изминал ден. В Арда не членуват само етнически турци. Организацията е отворена за всички наши сънародници пребиваващи във втория по големина град в белгийското кралство. Провеждат се езикови курсове по фламандски, празнуват се национални и лични празници, и се организират обществено полезни дейности.
„Със Вас сме, защото искрено желаем да запазите своята езикова, културна и религиозна идентичност”, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, при срещата си с нашите съграждани. По думите му Главно мюфтийство е готово да предостави своите услуги в полза на съгражданите ни в чужбина. Макар и не с голямата финансова ликвидност институцията би могла да предостави свои издания на български език, които да бъдат полезни както за съхраняването на езика така и увеличаването на морала и културата на нашите сънародници. Те проявиха особено голям интерес към възможността, която Изповеданието предлага за извършването на международни погребални услуги. Според тях това е твърде скъпа услуга в чужбина.
„Вашето обединение в името на доброто, ще направи животът Ви тук по-организиран и по лек с качествени придобивки в собствен и обществен смисъл”, каза още главния мюфтия.
В Брюксел религиозния лидер се срещна с представителите на „Културно дружество на българските емигранти в Брюксел” с председател Мюмюн Улуч и зам.-председател Мергюл Назъм. На срещата участваха над 30 представители на общността. Те посрещнаха главния мюфтия с искрени чувства и висока емоционалност. Неправителствената организация работи за съхраняването на езика, бита и културата на нашенеца в условията на глобалния дискурс. Организират се множество културни вечери с автентични носии и други мероприятия насочени към запазване на автентичната културна принадлежност.

Снимки:

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.