Главно мюфтийство отпусна 20 стипендии за отличници във ВУЗ

За началото на учебната година 2015-2016 г. Главно мюфтийство обяви 20 стипендии за студенти, обучаващи се в български висши учебни заведения. По проекта, който е озаглавен „Мюсюлмански медици в услуга на обществото“, на първо време бяха осигурени 15 стипендии за кандидат лекари – сфера, в която има сериозен недостиг поради емигрирането в западните страни.  Но впоследствие поради големия интерес от страна на студенти и дарители бяха осигурени още 5 стипендии – за специалностите „Архитектура“, „Журналистика“, „Право“, „Рехабилитатор“ и „Медицинска сестра“. Стипендиите от 500 лв. на семестър или общо 1000 лв. за година са осигурени с помощта на дарители от фонд „Ислямско образование“ към Главно мюфтийство.
Целта на проекта е да се поощрят мюсюлманските младежи да се обучават във ВУЗ, да служат на обществото и да издигнат нивото на обслужване в различните сфери.
Проекта е осъществен от отдел „Образование“ на Главно мюфтийство с помощта на тричленна експертна комисия, която разгледа документите на кандидатите и проведе интервю с класиралите се.
Основното условие за кандидатстване за стипендиите е студентите да имат успех над много добър. Общо са кандидатствали 130 души, от които 60 са поканени на интервю. Интервюираните са отличници, като една част от тях са с пълна отлична оценка.
Спечелилите право да получат стипендия са 20 студенти-мюсюлмани от различни райони на страната и от различен етнически произход.
Главно мюфтийство отдава голямо значение на образованието и възпитанието на подрастващите поколения и в духа на това всяка година в последната седмица на месец рамазан организира „Национална кампания за подпомагане на ислямското образование“. Мюсюлманите от цяла България се включват в кампанията и дават своя дан – малко или много. Доверието, подкрепата и чувствителността към просветляването и образованието на мюсюлманите расте всяка година. С помощта на Аллах и съпричастността на мюсюлманите към проекти от този род се надяваме, че ще се увеличат още повече.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.