Районно мюфтийство – Смолян проведе редовно заседание с имамите

На 19.11.2015 г. Районно мюфтийство – Смолян проведе редовно заседание с имамите от област Смолян. Официален гост на заседанието беше съветникът по религиозните въпроси към Генералното консулство на Р Турция в гр. Пловдив г-н Метин Акбаш. Сред основните теми, които се разгледаха по време на заседанието, бяха провеждането на Коран курсовете и седмичните лекции в джамиите. Районният мюфтия Неджми Дъбов направи анализ на отминалите летни Коран курсове като апелира за полагане на усилия да се превърнат в целогодишни. Районното мюфтийство актуализира програмата си за изнасянето на ежеседмични лекции през есенно-зимния период, които ще се провеждат в Централните джамии на градовете Смолян, Рудозем и Доспат и в селата Борино, Късак, Гьоврен, Средногорци и Върбина. Друга точка, залегнала в дневния ред на заседанието беше организиране на „Седмицата на сираците“, която ще се проведе от 23 до 29 ноември в цялата страна под мотото: „Дари милост, а не милостиня“. В тази връзка Районно мюфтийство – Смолян ще проведе благотворителна програма на 27 ноември в Спортната зала в гр. Рудозем от 17:30 часа, а на 28 ноември в гр. Смолян ще проведе среща с 34-те сираци от областта и техните настойници. В рамките на „Седмицата на сираците“ ще бъдат разпространявани и благотворителни картички на стойност 1 лв., които могат да бъдат закупени във всички джамии в областта.
Предвид последните събития в световен мащаб, които имамите категорично осъдиха, те изразиха притесненията си от повишаващата се тенденция на ислямофобия и несигурност сред обществото, и от евентуално ограничаване правата на вероизповедание.
Съветникът по религиозните въпроси към Генералното консулство на Р Турция в гр. Пловдив г-н Метин Акбаш благодари за поканата да участва в заседанието като приветства имамите за усилията, които полагат в нелеката задача да обясняват ислямската религия сред обществото.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.