Проф. Любомир Миков  представи книгата си "Джамията на Ибрахим паша и "Ибрахим паша" джамия в Разград"

Ние днес сме наследници на такива превъзходни, не искам да кажа паметници, защото паметника е нещо, което ни напомня  за миналото.  Искам това наследство да бъде реално използвано днес от всички ни така,  че това да бъде действаща джамия, така да бъде също и място, където хората да се събират и да имат този социален контакт, да имат това общение, както е бил истинския храм в религията, каза зам. главния мюфтия Бирали Мюмюн във фоайето на залата на разградската филхармония при представянето на книгата на проф. Любомир Миков.
Книгата е посветена на една емблематична сграда, с  която Разград е известен в България на Балканите и до известна степен в Европа. Градът има паметник, който е останал от османско, културно историческо наследство  съхранен  IV века до днес, каза авторът на книгата.
По думите му, работата по тази книга е продължила  доста години, защото изследването е интер дисциплинарно по характера си , поради това е било трудно и сложно за писане. Трудът  включва много история, археология, етнология, разбира се изкуствознание и не на последно място фолклор. В тази книга има един много важен документ за историята на града, за джамиите свързани с името на великия везир, което ще даде отражение в международната научна книжнина. Това е така нареченото „вакъв наме“ документа за основаване на вакъфа на Ибрахим паша,  документа с който се узаконява построяването на старата джамия от него.
„Искрено завиждам на всички от Разград за това, че имат този паметник на културата от една страна което е част от голямото историческо наследство на България. Както знаете от миналата година започна излъчването на филма  Великолепния век. Много от хората се запознаха с личността на Ибрахим паша от там. Но на всички ние ясно, че това е една художествена измислица.  Това не е точно реалността.  Книгата, която излиза в момента и е пред нас, тя представя част от личността на Ибрахим паша. Тази личност, която е свързана с много полемика, тук вече нещата са представени от научна гледна точка, така както е необходимо “. Допълни по време на представянето  зам. Главния мюфтия.
Той смята че, ние сме пред един голям тест, цялото ни общество  е пред един голям тест, ако навремето  хора са оставили зад себе си всичко това, то ние какво оставяме зад нас. На нас днес ние трудно да разделим това, което ни е останало от миналото. Много ние трудно , ние все още спорим това дали да бъде джамия дали да бъде музей и до като ние спорим, както професора завършва книгата си с тази внотка. Ние до като спорим това  културно наследство се руши. Всеки един от нас трябва да има определено отношение към това културно наследство, което са ни оставили нашите деди.
Тази книга е факт благодарение на спонсорската дейност на Община Разград и Главно мюфтийство на Република България.  Специално подчерта проф. Любомир Миков и изрази благодарност в лицето на вече, екс-кмета господин Денчо Бояджиев и към представителя от главно мюфтийство Ведат Ахмед.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.