Главния мюфтия се помоли за мир и благоденствие при посещението на Вселенския Патриарх

Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи  се помоли за мир, благоденствие и берекет при посещението на Вселенския Патриарх Вартоломей I в Бълария. По покана на Патриарх Неофит главния мюфтия се отзова на официалния обяд даден в чест на височайшия гост. Той започна с християнската молитва и завърши с молитвата на главния мюфтия за мир, благоденствие и берекет на целяи свят.
За усилията му за насърчаване на междурелигиозния диалог и за неговата ангажираност със съвременните проблеми на човечеството, президентът Росен Плевнелиев удостои с орден „Стара планина“ I степен Архиепископа на Константинопол – Новия Рим, и Патриарх Вселенски Негово Светейшество Вартоломей I. На тържествената церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 присъстваха Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски, главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, водачи на основните вероизповедания в България, представители на Светия синод на Българската православна църква и на изпълнителната власт.  
„Високо ценим многостранната дейност на Негово Всесветейшество за благото на православната църква, за укрепването и обогатяването на разбирателството и толерантността между всички християни, както и между различните световни вероизповедания“, заяви държавният глава Росен Плевнелиев, след като удостои Вселенския патриарх Вартоломей I с най-високото държавно отличие.
В словото си държавният глава открои съпричастността на Вселенския патриарх с усилията за справяне с множеството предизвикателства на нашето време – насърчаването на диалога и мира, борбата със социалното неравенство и с климатичните промени. „
„Нашата радост е по-голяма от отбелязания през последните десетилетия напредък и развитието на страната Ви като член на Европейския съюз и като самостоен държавен субект в тази сигурна международна институция. Особено обаче изтъкваме особената връзка на България и на поместната й Православна църква с напътствалата Вашия народ в православната вяра Вселенска патриаршия“, каза Вселенския патриарх Вартоломей в благодарственото си слово.
На тържествена церемония в Големия салон на Българската академия на науките вселенският патриарх Вартоломей получи почетното звание „доктор хонорис кауза“ на БАН. В присъствието на българския патриарх Неофит и висшия клир на Българската православна църква, главния мюфтия, политици, депутати, дипломати, академици и общественици високият гост беше посрещнат с църковни песнопения от Софийския свещенически хор.
Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров представи патриарх Вартоломей като радетел за диалога между религиите и най-уважаван в света православен духовен водач, а зам.-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов почете решението на Управителния съвет на Академията за удостояване на вселенския патриарх с почетното звание „доктор хонорис кауза“.
Патриарх Вартоломей благодари за високата чест и изнесе лекция на тема „Климатичните промени и влиянието им върху световната и регионалната политика”. В изложението си той изтъкна, че пасивната адаптация към промените в климата е пагубна и не трябва да се отказваме от активната загриженост към околния свят. Природата е като отворена книга, от която освен да четем, трябва и да се учим, подчерта патриарх Вартоломей. Освен това, трябва да се има предвид и, че замърсяването на околната среда е свързано с едността и глада в световен мащаб, изтъкна вселенският патриарх.
Патриарх Вартоломей посочи, че настоящата криза с мигрантите и бежанците е проява на дълбоката криза, свързана с начина, по който възприемаме света и всичко, което е около нас. Имаме нужда от нов по-зрял възглед към света и в отношението си към нашата планета, категоричен е патриарх Вартоломей.

Снимки:


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.