Столицата бе домакин за втора година  на празника на религиите

„Обръщам се с искрена  благодарност към нашия организатор и специално към Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ), защото нашия град София носи своето хилядолетно достойнство, както и изпитва желанието  да почерпи сила от бляскавото и прочуто минало. На нас днешните жители на столицата предците ни са завещали  изумителни духовни и материални ценности“. Това написа в специален поздравителен адрес кмета на София Йорданка Фандъкова към участниците на Празника на религиите.
Той се проведе за втора поредна година в партньорство с НСРОБ и Столична община на 8 ноември в зала „Св. София” на Народното събрание. Главно мюфтийство като член на НСРОБ участва със своите представители братята Емрах и Реджеп Якъбови студенти в столични университети. Те изпълниха лиричен рецитал и авторски инструментал.
„Усмивките по лицата на хората  по време на първото по рода си събиране на основните религиозни деноминации, през миналата година доказаха, че  този празник има място в културния календар на общината. Това бе знак, колко много столичани се нуждаят от подобен празник на приятелството, радостта, познанието и любовта между хората”, казва още във своето приветствие градоначалника на София.
По думите й тя смята, че ние всички сме длъжни да запазим тази атмосфера и за напред. Също с представителството  на основните  деноминации на едно място, да бъде даден силен позитивен сигнал към българското общество в независимост от всички доктринални различия. Имаме общи приоритети грижата за благоденствието на българския народ  възпитанието на младото поколение и спазване на основните морални ценности, съчувствие към бедните и слабите, готовност за морална и физическа взаимопомощ.
Във второто издание на Празника на религиите се включиха  шестте традиционни деноминации в България, а именно Българска православна църква, Арменска апостолическа православна църква, Мюсюлманско изповедание, Католическа църква в България, Централен израилтянски духовен съвет, Обединени евангелски църкви.
Първи празника откриха представителите на арменската общност в България те представиха два арменски танца. След тях Лика Ешкенази и вокална формация “Дулсе канто”  изпълниха традиционни еврейски песни. Вокалното изпълнение бе последвано от лиричен рецитал и авторски инструментал на братята Емрах и Реджеп Якъбови, представители на Мюсюлманското изповедание. След авторския репертоар на братята на сцената заеха своето място хористите от хор „Йеромонах  Неофит Рилски”. Католиците бяха представени от танцов ансанбъл.
Посетителите на Празника на религиите имаха възможност да се запознаят с изданията и основните инсигни на деноминаците изложени във фоайето на Народното събрание.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.