Главния мюфтия: Без науката и познанието човешкия род е обречен

 „Днес в глобализиращия се свят все по-често се говори за политика, материално-финансови облаги и стратегии как те да бъдат придобити, но ние сме тук, за задоволството на Всевишния Аллах и говорим за науката и познание. Това са два фундамента, без които човешкия род е обречен”, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Той бе на представянето на докторската дисертация на д-р Кадир Мухаммед, преподавател във Висшия ислямски институт (ВИИ) - „Екмелюддин Брабрти и концепцията му за келяма (ислямска догматика, бел. ред.)”, провела се в столичен хотел.
По думите на духовния лидер на мюсюлманите, споменавайки епохата на учените, които също са имали политически, икономически и светски проблеми, трябва да отбележим факта, че въпреки всичко те са посягали към перото и са писали книги. Когато се запознаем с техния живот от близо виждаме, че в живота си са имали голяма благодат.  
„Баберти, е автор на около 40 труда. Ние днес нямаме навика да четем и трудно откриваме хора, които  да са прочели и десет книги. Не говорим за писането, то изисква усилия и труд, за които днес твърдим, че все не ни достигат”, посочи главния мюфтия.
Според него идеалът да си полезен на хората с наука е традиционна мюсюлманска черта, но тя е покрита с пепел, която съвременното поколение трябва да почисти и възроди. Главния мюфтия  поздрави автора на академия на труд и му пожела успех в бъдещата академична работа, също така той благодари и на университета в Байбурт, Турция с чийто любезни съдействие е издаден труда.
„За мен е удоволствие да представя на вашето внимание книгата на д-р Кадир Мухаммед, издадена наскоро под заглавието „Екмелюддин Баберти и концепцията му за келяма” от Байбуртския университет в Турция. Публикуваният труд е докторска дисертация на д-р Мухаммед, защитена от автора през 2011 в турския университет Улудаг в гр. Бурса. Книгата е публикувана на турски език”, каза по време на своето представяне д-р Емине Байрактарова преподавател във ВИИ.
По думите и д-р Кадир Мухаммед е сред малцината ислямски теолози в България, които са посветили своята научна дейност на теми в областта на келяма. Авторът има статии, участия в симпозиуми и международни конференции, свързани с въпроси касаещи келямската наука.
„Трудовете и научните постижения на д-р Мухаммед представляват важен принос за оформянето и развиването на научно ядро от ислямски учени в България, което има потенциала да се утвърди като авторитeт в различните сфери на ислямската теология”, каза още д-р Байрактарова.
Тя посочи, че темата, избрана от автора и свързана с вижданията на ислямския учен Баберти в областта на келяма е оригинална, тъй като досега не е била обект на изследвания от други автори. Трудът има важен научен принос и предвид значението на вижданията и творчеството на Баберти за разбирането на келямската традиция.
Книгата на д-р Мухаммед се състои от увод, четири части и заключение. В уводната част са разгледани теми свързани с живота на Екмелюддин Баберти и творбите му. Авторът отдава място на творбите на Баберти в сферата на келяма като същевременно запознава читателите и с тези, които не са свързани с келямската наука.
Освен да представи вижданията на Баберти по различни теми, свързани с келяма въпросът, чийто отговор търси авторът е към коя школа принадлежи Баберти. Авторът достига до извода, че в трудовете си Баберти излага вижданията на школите извън ехли сюннет, опровергава ги и по този начин отъждествява ислямската религия с вижданията на ехли сюннет.
И в този контекст основният извод до който достига д-р Мухаммед е, че Баберти се придържа към сунитското тълкуване на вярата, принципите и управлението в областта на келяма. Авторът изтъква, че целта на Баберти е да насочи вниманието към факта, че не всяко едно нещо може да бъде разбрано и решено чрез разума. Според д-р Мухаммед, Баберти изтъква на преден план ханефитско матуридитската линия и тя е водещата във всичките му произведения.

Снимки:


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.