Главно мюфтийство бе представено на международна конференция за хелял сертифициране

Председателят и членът на Комисията за хелял сертифициране г-н Халил Ходжов и г-н Бейхан Мехмед в Главно мюфтийство представи институцията на Международна конференция, за хелял сертифициране под наслов „Заедно да живеем в един свят халал и таййиб (приятен)“, провела се в Истанбул на 22 октомври т.г.


На международния симпозиум организиран от организацията за хелал сертифициране и инспекция ГИМДЕС участваха представители на над 30 страни. В откриването му взе участие и президента на Република Турция  Реджеп Тайип Ердоган.


Според ГИМДЕС потребителите на хелял продукти в световен мащаб са около 2 млрд. души. Това е потенциален пазар в който през последните години се активизира търсенето на продукти произведени според ислямските норми. Особено голям е интересът към козметични продукти с хелял сертификат, които активно навлизат в тази индустрия.  Водеща роля в производството на подобни продукти имат Турция, Индонезия, Малайзия и др.


Този тип секторна политика се търси и разпространява, и в сектора на туристическите услуги. Особено популярни са международни вериги хотели, които предлагат цялостно обслужване съобразено с ислямските норми.


Главно мюфтийство предлага хелал сертифициране за местни производители на хранителни продукти от целия спектър, като по отношение на местните изделия се прилага диференцирана методология на сертифициране. От услугите на Изповеданието в тази насока се ползват над 30 фирми, които произвеждат продукция за местния и чуждестранния пазар.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.