Храмът е религиозно средище и културно-социален център в живота на мюсюлманите

 

„Храмът е религиозно средище и културно-социален център в живота на мюсюлманите, истински, и човешки, така както Всевишния ни е повелил”, каза зам.-главния мюфтия Бирали Бирали на откриване на изложбата посветена на Седмицата на джамиите „Културно-религиозното наследство” в Кърджали.
Седмицата на джамиите се отбелязва за четвърта поредна година по инициатива на Главно мюфтийство. Тази година тя се чества от 26 октомври до 1 ноември. На културното събитие организирано със съдействието на Районно мюфтийство – Кърджали и Община Кърджали се отзоваха кмета Хасан Азис, енорийски свещеник отец Петър Гарена, народни представители, дипломати и общественици.
По думите на зам.-главния мюфтия изложбата има своето предизвикателство и цел да даде нови идеи. Тя има за цел да накара хората да се замислят за миналото и за бъдещето, също така, и да се види културното наследство.
„Това е религиозно-културното наследство на всички нас които живеем в тази страна. Все повече такива изложби трябва да се правят и то без определени предрасъдаци”, посочи още духовникът.
Според него храмът е мястото, което днес е изпразнено от хората. Те прекарват все повече време във виртуалното пространство и все по-малко време  отделят за храмовете. Храмът е място на културен и социален обмен.
„Кризата която днес живеем е резултат от нашето отдалечаване от храмовете. И колкото повече се отдалечаваме, толкова по-трудно става. Затова целта на тази изложба е точно да покаже важността и съхраняването на храмовете”, подчерта зам.-главния мюфтия.
„Ислямското наследство на Българските земи е част от българската култура, част от българския бит. Затова ние трябва да го пазим. Ние говорим, но не уважаваме паметта на дедите си, трудът на нашите предци”, каза  енорийския свещеник отец Петър Гарена.  
По думите му той е обиколил и видял всички джамии в Кърджали включително и на мъртвите села и му станало болно и много тежко от тяхното състояние.
„Младите не ги интересува, това е паметта на нашите предци. Не казвам на мюсюлманите, турците, българите, а на всички, които са обитавали българските земи. Има едно римско правило: „Светът е много стар и ние няма да го напишем отново“, посочи още отецът.
Според него земята е на тези които я обитават. В земята както човек оставя следи когато върви, така оставя следи и от своя живот, затова ако ние не ги пазим няма кой да ни ги пази.
„Ние строим нови неща но в новите хляб няма. Трябва да се пази това, което са ни оставили дедите и старините, да не се преиначават. Само тогава може да ни очаква добро бъдеще, защото един народ без нравствени устои каквито и ще да са няма добро бъдеще”, подчерта отец Гарена.
„Благодаря на организаторите, че ни предоставиха възможността да погледнем назад във времето. Гледам „Баня Башъ“ в София, вече когато минавам от там, ще я гледам с друго око. За мен специално, това е едно обогатяване на нашите представи за тези религиозни центрове”, каза кмета на Кърджали Хасан Азис.
По думите му община Кърджали през следващите години има големи амбиции в посока за изграждането на, не само, на религиозни, но и културно-религиозни центрове. Проекти, които вече са започнали благодарение на усилията на  Районното мюфтийство и нашето съдействие.
„Ние заслужено се опитваме да се грижим за наследството, но все пак има нещо друго на което трябва да се обърне внимание, какво оставяме на  нашето  поколение, на бъдещето. Дали само опазването на наследството е достатъчно или трябва да надграждаме над това което е останало, ето това е нашата отговорност”, каза още градоначалникът на Кърджали.
„Джамиите изпълняват важна роля в нашия обществен живот. Всяка джамия е клон на свещената джамия в Мекка и това е факт към който всеки трябва да се отнася с необходимото уважение. Функция на духовниците е да представят това на хората и да ги запознаят с достойнствата на храма”, каза районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед.
По думите му това културно събитие, ще бъде повод да се инициират и други такива с цел да се представи и храмовото наследство на другите деноминации. Тази идея бе подкрепена и от кмета Хасан Азис, който обеща да организира съвместна идея.
Изложбата ще продължи до края на седмицата, гражданите и гостите на Кърджали могат да я видят в Арт галерия Кръг на бул. „Тракия” 3.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.