Най-големият ислямски център в Австралия ще се включи в Деня на отворените врати на джамиите

Ислямският център на австралийската столица Канбера се готви да вземе участие в инициативата Национален ден на отворените врати на джамиите – 31 октомври, съобщава „АВС Нюз“.
Идеята е в австралийските джамии да бъде поканен широк кръг от хора,  с цел да се противодейства на стереотипите и предразсъдъците, свързани с  исляма, да се помогне за неговото по-добро разбиране и запознаването на посетителите с мюсюлманската общност на Австралия.
Тази година в дните на отворените врати главната джамия на Австралия ще представи и проект за нейното озеленяване, разработен от възпитаници на Факултета за ландшафтен дизайн на Университета в Канбера.
Настоятелството при джамията се надява, че представянето на проекта ще подпомогне набирането на средства за изграждане на съоръжението „Райска градина”, както ще се нарича паркът при джамията.
Зеленият „кът“ към джамията е замислен по мотиви на традиционната ислямска паркова архитектура с използването на местни растения.
През април миналата година вандали двукратно изхвърляли боклуци на територията на ислямския център, нанасяйки му щети за стотици хиляди долари.
По думите на президента на ислямския център Азри Хан, голямата зелена площ към центъра позволява той да бъде използван като обществен парк за „повече свободен отдих”.
В дните на отворените врати в ислямския център в Канбера предстои да бъде организирана и дискусия, посветена на проблемите около кризата със сирийските бежанци и възможностите на австралийските мюсюлмани да допринесат с нещо за нейното разрешаване. Ще бъде организирана и кулинарна част -  дегустация на близкоизточни ястия.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.