Представители на Главно мюфтийство участваха в международен образователен форум в Русия

В Република Башкирия, която е част от Руската Федерация, се проведе международна научно-практическа конференция за проблемите на ислямското образование. Тя се реализира в прекрасната столица гр. Уфа на 22-23 октомври. Форумът под надслов „Идеали и ценности на исляма в образователното пространство на XXI век», бе организиран съвместно от Централното духовно управление на мюсюлманите (ЦДУМ) в Русия, Башкирския държавен педагогически университет „М. Акмулла“, Руския ислямски университет на ЦДУМ в гр. Уфа и международната ислямска образователна организация ИСЕСКО. Участници и гости на мероприятието бяха около 300 учени, религиозни водачи и представители на държавни институции от Руската Федерация, Прибалтийските републики, Испания, Казахстан, Азърбейджан, Турция, България, Йордания, Мароко, Киргизистан, Узбекистан и др.
По покана на върховния мюфтия на ЦДУМ Талгат Таджуддин Главното мюфтийство на България бе представлявано на мероприятието от зам.-главния мюфтия Ведат С. Ахмед и районния мюфтия на Добрич Билял Дарджан.
Първият ден на форума, който се проведе в голямата зала на Народното събрание на Башкирия, протече с поднасяне на приветствия и представяне на встъпителни доклади от авторитетни учени, представители на държавната власт и висши религиозни представители от различните страни.
Основният акцент в изказванията бе поставен върху необходимостта от осъвременяване на образователните методи, преразглеждане и уеднаквяване на програмите по ислямско обучение, създаване на по-активно взаимодействие между религиозните и образователните институции, осигуряване на необходимите условия за правилно представяне на ислямската религия, за да не се допускат крайности в тълкуването на последната божествена религия – исляма, изпратена за благото на човечеството. Също така се наблегна на важността на зачитането на ерудицията в религиозно-просветната област.
В първия ден приветствено изказване направи и зам.-главният мюфтия Ведат С. Ахмед. Той поздрави присъстващите от името на Главно мюфтийство на мюсюлманите в България и призова за по-тесни връзки между мюсюлманите в България и Русия, които имат много общи неща – минало, език, религиозни схващания и др.
По време на конференцията върховният мюфтия, шейхулислям Т. Таджуддин съобщи приятната новина, че в гр. Булгар преди месец е открита Руска ислямска академия за подготовка на магистри и докторанти в областта на ислямските науки. Също заяви, че с подкрепата на истанбулското мюфтийство в гр. Уфа се изгражда учебен комплекс с 6 000 кв.м. площ за нуждите на Руския ислямски университет в града Уфа, а освен това башкирското правителство е отредило място за построяване на мюсюлмански духовно-просветителски център за 2000 души, който вече е в етап на проектиране.
Вторият ден конференцията протече в хотел „Холидей Ин“, където в рамките на няколко секции бяха обсъдени от научен и практически аспект теми като  «Състояние и перспективи на ислямското образование в света»; «Концепция за съвременното ислямско образование в Русия и повишаване на качествата на родното мюсюлманско образование»; «Ролята на духовно-нравственните ценности на исляма в многокултурното общество»; «Междунационалното и междуконфесионалното съгласие като един от главните принципи на традиционния ислям»; «Взаимодействие и укрепване на позитивното сътрудничество на мюсюлманските религиозни организации, културни центрове и общества в евразийското пространство»; «Държавно-ислямски отношения в поликонфесионалното общество»; «Ролята на жените в укрепването на семейството и възпитаването на подрастващото поколение в исляма»; «Възпитанието на младежта и развитието на доброволческото движение в съответствие с мюсюлманските традиции».
След приключване на конференцията гостите имаха възможността да изпълнят петъчния намаз в историческата съборна джамия в гр. Уфа, да посетят Централното духовно управление на мюсюлманите в Русия, да се насладят на прекрасните изпълнения на религиозни песни от ученици и да посетят Ислямския университет.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.