Главния мюфтия: Традициите са онова, което потдържа духажив

 

„Традициите са онова което поддържа духа жив и дават възможност за развитие на обичта, радостта, толерантността и уважението между хората. Ние знаем, че живота е изпълнен с възходи и падения, радост и тага, добро и лошо”, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи на отбелязването на Денят Ашуре в София.  
На събитието провело се на столичния площад „Бански”, присъстваха представители на всички традиционни деноминации, дипломати, общественици и граждани. Денят Ашуре се отбелязва на десетото число от месец Мухаррем според мюсюлманския календар по Хиджра (лунен календар). Името "Ашуре" произлиза от това, че съвпада с десетия ден от месеца и в буквален превод самата дума означава "десет". Отбелязването на Деня Ашуре, е повод за сплотяване на цялото човечество и се счита за обща ценност на всички монотеистични религии.
По думите на духовния лидер на мюсюлманите винаги използваме добрите събития за да ги празнуваме и лошите отбелязваме, за да не се повтарят. Деня ашуре, е ден който бележи много важни събития в човешката история. Някои от тях са радостни някои от тях са тъжни. Всички те, обаче показват едно ново начало, за това в днешния ден, когато хората имат най голяма необходимост от това да бъдат заедно, духовникът препоръчва, да си помагат и обичат.
„Отбелязването на този ден ясно показва, че трябва да бъдем заедно и да се уважаваме. Ние живеем във време когато голяма част от хората напускат своите родни места, за да се преселят и намерят по добър живот. Нека направим всичко по силите си, за да не останат нашите послания само на думи, а да ги прилагаме и в реалния живот”, подчерта главния мюфтия.
 „Този ден е наситен с много събития свързани с човешката история, които ние всички вярващите носим убедеността, че те са станали тогава, когато потопа се е отдръпнал и Ной вече вижда новото. То носи в себе си надеждата, че светът ще бъде по различен. Аз също нося вярата си в този ден”, каза отец Ангел представител на Негово Светейшество патриарх Неофит и Българската православна църква.
Той сподели  вярата си, че има нова надежда, че от тук нататък любовта, обичта между хората и разбира се, мирът ще бъде запазен, защото трябва да кажем, че всичко онова което се случва около нас показва, че може би мирът е нещо крехко.
„В този ден ние отново имаме надеждата, че Бог ще въздаде на всички нас и ще живеем в разбирателство по между си. Може би град София е един от показателите за това, защото въпреки, че сме многолики носим една вяра, вярата в Бога. А Той изисква от нас именно това - любовта към ближния”, каза още отец Ангел и предаде поздравите на българския патриарх Неофит.
 „Ашуре ни напомня за пореден път, за събитията в света. Това е своеобразен извор на поука и преоценка. Особено при изграждането на ценностите на съвременната личност, основани на мир, разбирателство, сътрудничество, състрадателност, хуманизъм и толерантност”, каза председателя на Националния съвет на религиозните общности в България д-р Рупен Крикорян.
Според него всички тези послания са много необходими днес в името на доброто светлината и благото на човека. Отбелязването на Денят Ашуре се провежда за втора поредна година с участието на представители от традиционните религиозни деноминации и подкрепата на Столична община.

Снимки:


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.