Любовта към ехл-и бейт и денят ашуре

Изразът "ехл-и бейт" на арабски означава членовете на дадено семейство. Това обаче е израз, който е достигнал до нас от епохата на щастието и се използва за обозначаване семейството и рода на Хазрети Мухаммед.
Няма съмнение, че нашата религия е религия на любовта. А най-прекрасната любов е тази, която всички ние храним към Аллах. Любов¬та към Аллах обаче преминава през любовта ни към любимия ни пейгамбер Мухаммед (с.а.с.). А любовта ни към него преминава през любовта ни към членовете на неговото семейство, приближените му и любовта ни към всички хора, цялото човечество. Впрочем, в един свещен айет тази любов е изразена по следния начин: "Кажи: "Ако обичате Аллах, последвайте ме! И Аллах ще ви обикне и ще опрости греховете ви. Аллах е опрощаващ, милосърден." (Ал-и Имран, 3: 31)
 
Любовта е най-важният елемент, който премахва обществените различия, гарантира единството и сплотеността на хората; внушава обич към сътвореното поради Твореца и кара сърцата на хората да туптят в единен ритъм. А когато тази любов е свързана с членовете на благословеното семейство на нашия Пейгамбер, представлява още по-величествено чувство. Защото Коран-и Керим и сюннета на нашия Пейгамбер ни поднасят това послание.
Коранът и сюннета представляват неизчерпаемият извор на нашата любов към членовете на благословеното семейство на нашия Пейгамбер. Защото Аллах Теаля в следния свещен айет приветства и възхвалява ехл-и бейта на Мухаммед (с.а.с.) със следните думи: "Аллах иска да отмахне от вас всяка нечистота, о, хора от Дома (на Пратеника) и напълно да ви пречисти.” (ел-Ахзаб, 33: 33)
Следователно по този начин нашият Създател възвеличава и прославя членовете на благословеното семейство на Пейгамбера ни, но заедно с това им възлага тежки отговорности като представители на исляма. Впрочем следният свещен айет ясно показва тази отговорност: "О, жени на Пратеника, вие не сте като никоя друга от жените!" (ел-Ахзаб, 33: 32)
Освен това следните препоръки на нашия Пейгамбер още по-ясно изтъкват тази награда и тази отговорност: "Оставям ви в наследство две неща: Ако се придържате здраво към тях няма да се заблудите и няма да има загуба за вас. Това са Коранът и пътят на членовете на моето семейство, поело по моя път." (Тирмизи)
"Обичайте Аллах, тъй като ви храни с благата си. А мен ме обичайте заради любовта ви към Аллах. А членовете на благословеното ми семейство обичайте заради любовта към мен." (Бухари)
 
Придържайки се към тези свети завети, ние, мюсюлманите, трябва да следваме пътя на ехл-и бейта, които следваха наставленията на Корана и сюннета на нашия Пейгамбер (с.а.с.). И никога не трябва да забравяме, че любовта ни към ехл-и бейта и нашата привързаност към тях е равносилна на пряката ни любов към нашия Пейгамбер. А тези, които се включват в числото на благословеното семейство, никога не би трябвало да напускат границите, начертани от Корана и сюннета. Те като носители на слава¬та на преки наследници на Аллаховия Пратеник, трябва да знаят, че никога не са предпазени от грешки и грехове и трябва да се стремят да извършват дела, които ще ги изведат в рая на отвъдния свят. Защото в исляма изворът на благородство не зависи от наследствеността, а от благоволението на Аллах и богобоязливостта, т.е. вярата.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.